Учешће представника УИО на засједању Савјета Свјетске царинске организације – Избор новог Генералног секретара СЦО-а и Предсједавајућег Савјета СЦО-а

Представници УИО, Огњен Алагић и Наташа Дојчиновић-Тртић, учествовали су на 141./142. засједању Савјета Свјетске царинске организације (СЦО), највишег тијела СЦО-a које доноси све одлуке у вези са радом и активностима поменуте организације, a одржано је у сједишту СЦО-а у Бриселу, Краљевина Белгија, од 22.06. до 24.06.2023. године. Од укупно 185 земља чланица, на овогодишњем засједању учествовале су делегације 164 земље чланице СЦО-а, са активним статусом, односно правом гласа.

Савјетом је предсједавао господин Ахмед Ал Калифа, генерални директор царинске администрације Бахреина и одлазећи предсједавајући Савјета СЦО-а.

На засједању су анализирани рад и активности СЦО-а у протеклих годину дана, уз дискусије које су се тицале међународних стандарда, свих донесених докумената, те препоручених пракси које су развила различита радна тијела СЦО-а у циљу побољшања управљања прекограничном трговином.

Савjет је фокусирао своја разматрања на различите области рада царине, укључујући изградњу капацитета, правила о поријеклу, царинском вредновању, номенклатуру и класификацију, усклађеност и олакшице у трговини, као и на буџетска и финансијска питања.

Савјет је примио к знању напредак остварен у спровођењу Стратешког плана 2022-2025, посебно у кључним областима као што су технологија и иновација, зелене царине и управљања и одговорности.

Препознајући хитну потребу да се царина позабави питањима животне средине, Савјет је одобрио акциони план зелене царине (Green Customs). Поред тога, Савјет је усвојио три препоруке Хармонизованог система (ХС) које имају за циљ да побољшају праћење кретања отпадних уља, одређених супстанци које су контролисане Ротердамском конвенцијом и супстанци које су контролисане Конвенцијом о забрани развоја, производње, складиштења и употребе хемијског оружја и њиховом уништавању.

Делегати су изразили подршку новоразвијеном Акционом плану СЦО о крхким границама и ситуацијама погођеним сукобима, наглашавајући важност прилагођавања царине таквим контекстима.

Током саме сједнице, шефови делегација земаља чланица изабрали су Јана Сандерса из Сједињених Држава за новог Генералног секретара Свјетске царинске организације на петогодишњи мандат, почев од 01.01.2024. године. Такође су изабрали и Едварда Кисветера из Јужне Африке, као новог предсједавајућег Савјета СЦО-а.

На овогодишњем засједању УИО je подржалa кандидата Сједињених Америчких Држава, за новог Генералног секретара Свјетске царинске организације.

На поменутом засједању, Гамбија је депоновала свој инструмент приступа Међународној конвенцији о поједностављењу и хармонизацији царинских процедура (Ревидирана Кјото конвенција), чиме је постала 134. уговорна страна Конвенције.

Такође, делегати су присуствовали потписивању неколико меморандума о разумијевању, и то:

  • МоР о формализацији успостављања Регионалне канцеларије за изградњу капацитета у Уједињеним Арапским Емиратима;
  • МоР о признавању регионалних центара за обуку паса у Аустралији, Хонг Конгу (Кина) и Индонезији; и
  • МоР о признавању Програма Регионалне царинске лабораторије у Индији.

Царинска управа Алжира побиједила је на овогодишњем фото конкурсу, а које такмичење се традиционално одржава сваке године. Побједничка фотографија приказује како се царински службеници прилагођавају промјењивом радном окружењу и климатским условима, док обављају своју мисију заштите граница, у сарадњи са другим граничним агенцијама.