СЦО одржала радионицу о управљању ризиком

13.07.2022 | Новости

Свјетска царинска организација организовала је радионицу управљања ризицима у Босни и Херцеговини, Управа за индиректно опорезивање, у сједишту у Бања Луци од 27. до 30. јуна 2022. године. Радионици су присуствовалоа 24 службеника УИО, а финансијски је била подржана од стране Царинског фонда Кореје. Учесници су били из 4 регионална центра и из сједишта УИО и покривали су све нивое, од теренских царинских службеника до вишег руководног нивоа.

Четвородневну радионицу водили су представник Програма управљања ризицима Свјетске царинске организације у Под-дирекцији за усаглашеност и спровођење, и акредитовани стручњак СЦО из Пољске државне управе за приходе.

Ова Радионица је била веома добра прилика за царину БиХ да ојача своје постојеће процесе управљања ризиком и да усвоји нове приступе као чврсту основу за будуће операције у процјени ризика, профилирању и таргетирању, укључујући размјену информација и обавјештајне податке. Учесници су могли да науче о односу између селективитета засноване на ризику и ефективне алокације ресурса, олакшавања и контроле. Поред тога,  теоријске и практичне сесије пружиле су учесницима прилику да размјене мишљења и искуства међу собом и са фасилитаторима СЦО. Користећи Компендиум о управљању царинским ризицима СЦО, продубили су своја знања о идентификацији ризика и развоју профила.

Експерти СЦО-а су истакли важност усвајања холистичког приступа управљању ризиком. Током радионице, учесници су разговарали о томе како да идентификују и адресирају ризике, као и како да развију ефикасан профил коришћењем методологије објашњене у Компендиуму СЦО о управљању царинским ризицима. Теме које су обрађиване током радионице биле су, између осталог, управљање ризицима на нивоу организације; управљање ризиком на оперативном нивоу (тј. процјена ризика, профилисање и таргетирање, укључујући информације и обавјештајне податке). Практичне вјежбе су у великој мјери допринијеле даљем разумијевању различитих тема, које су укључивале синдикални групни рад, практичне вежбе и видео снимке.

Управа за индиректно опорезивање изразила је захвалност СЦО на континуираној подршци не само везано за управљење ризиком, већ и свим другим областима царине.