Специјалистичка опрема за откривање илегалног оружја донирана Управи за индиректно опорезивање

21.07.2023 | Новости

У просторијама Главне канцеларије у Бањој Луци, представници Развојног програма Уједињених нација (UNDP) у БиХ су дана 21.07.2023. године Управи за индиректно опорезивање уручили 88.500 КМ вриједну специјалистичку опрему за откривање и спречавање шверца малог оружја и лаког наоружања у путничком и робном промету.

У оквиру подршке јачању капацитета УИО за ефикаснију борбу против илегалне трговине малим оружјем и лаким наоружањем, UNDP у БИХ је кроз Пројекат „HALT“ током протекле три године испоручио опрему укупне вриједности преко 700.000 КМ.

„UNDP је посвећен сарадњи са домаћим и међународним партнерима у стварању безбједнијег окружења за све. Донација ове опреме је значајан корак у нашим заједничким напорима да се сузбије илегална трговина оружјем и спријечи ширење насиља“, изјавио је Един Серезлић, шеф сектора за Правду и сигурност UNDP-а у БиХ.

Пројекат спречавања илегалне трговине и промета оружјем у Босни и Херцеговини (HALT) се имплементирао у периоду фебруар 2020. године – јуни 2023. године као заједнички пројекат UNDP у БиХ и УН Канцеларије за дрогу и криминал са Управом за индиректно опорезивање.

Управа је примарни корисник и партнер у овом пројекту с општим циљем даљег унапређивања безбједности унутар и ван граница Западног Балкана кроз дјеловање усмјерено ка изградњи капацитета Босне и Херцеговине у борби против илегалне трговине SALW-ом.

Пројекат HALT су финансирали Савезна Република Њемачка, Шведска, Уједињено Краљевство, Република Француска, Низоземска и Норвешка путем Мултилатералног фонда за Западни Балкан, уз подршку Европске уније, а у оквиру иницијативе Мапа пута 2024 за контролу малог оружја и лаког наоружања на Западном Балкану.