Састанак царинских администрација Босне и Херцеговине и Црне Горе

25.03.2024 | Новости

Руководство Управе за индиректно опорезивање на челу са директором др Зораном Тегелтијом одржало је данас састанак у Требињу са руководством Управе царина Црне Горе коју је предводио в.д. директора Владимир Булајић.

Састанак царинских администрација одржан је након обиљежавања почетка радова на реконструкцији граничног прелаза Зупци између Босне и Херцеговине и Црне Горе, као једне од четири будуће заједничке локације на којима ће под једним кровом бити граничне полиције и царинске службе Босне и Херцеговине и Црне Горе.

На састанку се разговарало о модалитетима убрзања царинских процедура како би промет путника и роба између двије државе био пуно бржи, посебно у љетним мјесецима, када је појачан промет путника.

Царинске администрације двије земље разговарале су и о побољшању контролних активности на овјеравању образаца за поврат ПДВ-а страним држављанима, како би се спријечиле злоупотребе института поврата ПДВ-а, посебно кад је ријеч о куповини скупоцјених сатова и накита.

Размијењене су информације и о будућим заједничким оперативним акцијама у којима ће учествовати тимови за спречавање кријумчарења УИО и Управе царина Црне Горе.

На састанку је било ријечи и о Меморандуму о размјени података између УИО и Управе царина Црне Горе, посебно о размјени важних података у реалном времену на нивоу граничних прелаза, што би допринијело бољој и квалитетнијој контроли ризичних роба и ризичних обвезника с једне стране, те убрзању проласка граничне линије грађана и уредних пореских обвезника.