Попис грађевинских објеката у изградњи

26.07.2022 | Новости

Поштовани обвезници, подсјећамо Вас да је Правилник о измјенама Правилника о примјени Закона о о порезу на додану вриједност (“Службени гласник БиХ” број 47/22) објављен дана 19.07.2022. године у „Службеном гласнику БиХ“, те да исти ступа на снагу осмог дана од дана објављивања, дакле 27.07.2022. године.

С тим у вези, чланом 9. Правилника о измјенама Правилника о примјени Закона о порезу на додану вриједност измијењен је члан 137. Правилника о примјени Закона о порезу на додану вриједност („Службени гласник БиХ”, бр. 93/05, 21/06, 60/06, 06/07, 100/07, 35/08, 65/10, 85/17 и 44/20), те  је ставом (1) истог прописано да су лица која су обвезници ПДВ-а у складу са Законом, дужна да на дан ступања на снагу овог правилника изврше попис грађевинских објеката чија је изградња у току и сачињене пописне листе доставе Управи најкасније у року од 15 дана од дана извршеног пописа.

Ставом (2) истог члана Правилника прописано је да пописна листа из става (1) овог члана садржи најмање податак о називу обвезника, ИД броју обвезника, адреси на којој се налази објекат, укупну пројектну површину објекта и/или економски дјељивих цјелина, укупно садржани ПДВ по примљеним фактурама, укупно одбијени ПДВ са даном пописа, вриједност извршених испорука и вриједност примљених уплата за будуће испоруке по којима је испостављена фактура, авансна фактура или други документ којим се доказује вриједност извршених испорука и/или примљених уплата. Уз пописну листу се прилаже спецификација појединачно издате фактуре и авансне фактуре или другог документа о извршеној испоруци и/или примљеној уплати.

Сходно наведеном, на дан ступања на снагу предметног правилника, сви обвезници ПДВ-а који располажу са грађевинским објектима чија је изградња у току, односно грађевинским објектима који по било којем основу могу да подлијежу опорезивом промету, тј. промету који подлијеже плаћању ПДВ-ом (без обзира да ли су предметни грађевински објекти намијењени за даљњу продају или властите потребе), дужни су извршити попис истих, те у року од 15 дана од дана извршеног пописа доставити Управи сачињене пописне листе.

Дакле, интенција обавезе вршења пописа је да се попишу они грађевински објекти који се, у смислу грађевинских прописа којима је регулирана предметна област сматрају недовршеним (те се у књиговодству порезног обвезника воде као такви), а који би могли бити предмет промета који подлијеже плаћању ПДВ-а.

Сачињене пописне листе се, заједно са спецификацијом издатих фактура, достављају у Одсјек за порезе, Групу за ревизију и контролу надлежног регионалног центра.