Оперативна акција „Ауто-отпад 2022“

11.11.2022 | Новости

Овлашћени службеници Управе за индиректно опорезивање, Регионални центар Мостар, у оперативној акцији кодног назива “Ауто-отпад 2022” на неколико локација одузели су половна возила и остале ауто дијеловe у вриједности од око 160.000 КМ.

На подручју Регионалног центра Мостар, овлашћена службена лица УИО, провели су оперативну акцију кодног назива „Ауто-отпад 2022“ с циљем контроле промета и поријекла стране робе у пословним субјектима. Предмет оперативне активности били су ауто-отпади, односно возила и дијелови за аутомобиле, који нису прошли одговарајућу царинску процедуру. Током спровођења оперативне акције, службеници Сектора за cпровођење прописа, уз учешће група за спречавање кријумчарења и прекршаја из свих регионалних центара, на подручју више градова извршили су провјере на 8 локација. Том приликом су на 6 локација пронађене одређене неправилности које су резултирале одузимањем 16 половних пмв и одређене количине аутодијелова за возила, без вјеродостојне документације о њиховом поријеклу.

Према прелиминарној процјени, укупна тржишна вриједност привремено одузете робе износи око 160.000 КМ.

За утврђене незаконитости, против учинилаца истих ће бити проведени поступци у складу са важећим прекршајним законодавством.

У оквиру предузимања мјера, радњи и активности приликом провођења ове оперативне акције коришћена је специјализована опрема и возила донирана УИО од стране Амбасаде САД путем Програма EXBS.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни. Грађани могу и на вајбер број 065 355 155 послати фотографију и локацију гдје се нелегално продају цигарете и дуван.