Одржан 4. састанак Управног одбора Twinning проjеkта

Дана 25.09.2024. године одржан је 4. састанак Управног одбора Twinning пројекта под називом „Јачање капацитета УИО“ чија је имплементација почела тачно прије годину дана. Пројекат имплементирају партнери из држава чланица ЕУ, Италије и Литваније, тачније из Агенције за царине и монополе Италије и Управе царина Литваније.

Састанком је предсједавао директор УИО др Зоран Тегелтија, који је и предсједник УО пројекта, а осим помоћника директора и начелника одјељења, присуствовали су и представница Делегације ЕУ г. ђа Дијана Сикима, те партнери из Италије и Литваније. Директор се захвалио Делегацији ЕУ на досадашњој помоћи и оцијенио да је сaрадња у пројекту добра, те да рад у активностима пројекта доприноси квалитету рада УИО и примјени најбољих пракси из ЕУ.

На састанку је представљен Извјештај о раду пројекта за претходна 3 мјесеца, план рада за наредних 6 мјесеци и финансијски извјештај досадашњег тока пројекта.

Консултанти из Италије и Литваније су задовољни радом са колегама из УИО, њиховим знањем и искуством, а такође, и колеге из УИО су задовољне радом са консултантима из Италије и Литваније. Досадашње активности иду планираним током, велики број активности је урађен,  планирано је још више и за наредни период, а очекује се и наставак сaрадње у све 4 компоненте пројекта:

компонента 1- усклађивање законодавства у области царина, провоза, акциза, принудне наплатe;

компонента 2- управљање ризицима и анализа ризика у царини;

компонента 3- подршка интерној ревизији;

компонента 4- подршка стручном тиму у имплементацији FATF акционог плана (Financial Action Task Forces) у виду обука царинских службеника на терену за контролу уношења/изношења готовине из земље.

Сљедећи састанка УО пројекта је планиран за половину децембра 2024. године кад ће бити представљене активности које су планиране за наредна 3 мјесеца, а то су ажурирање инструкција и упутстава за NCTS, даљи рад на евалуацији и одређивању приоритета ризика, рад на методологији и усклађивању рада интерне ревизије са новим међународним стандардима.