Одржана национална радионица STCE-COPES пројекта Свјетске царинске организације

19.06.2023 | Новости

За службенике Управе за индиректно опорезивање, у периоду од 12. до 16.06.2023. године, у Сарајеву је одржана национална радионица Свјетске царинске организације на тему „Контрола трговине стратешком робом (STCE) и царинске оперативне праксе у области провођења прописа и запљена (COPES)“, у организацији, и уз финансијску подршку поменуте кровне царинске организације и Програма контроле извоза и повезане граничне безбједности (EXBS) Владе САД-а.

Ријеч је о два одвојена програма СЦО-а, са циљем да се, њиховим спајањем кроз једну, свеобухватну обуку, додатно нагласи важност контроле прекограничног кретања робе двојне намјене, да се олакша усвајање универзалних стандарда за контролу трговине стратешком робом, као и да се представе најбоље царинске праксе у вези са процедурама запљене стратешке робе и њиховим што ефикаснијим спровођењем.

Обуци је присуствовало 25 службеника УИО из Сектора за царине и Сектора за провођење прописа, док су исту изводили експерти/предавачи из САД-а, Србије, Бразила и Босне и Херцеговине, односно Огњен Алагић из УИО, као пред-акредитовани експерт тренер COPES програма Свјетске царинске организације.

STCE-COPES пројекат је исказао искрену захвалност Управи за индиректно порезивање, као домаћину радионице, на гостопримству и одличној сарадњи у припреми овог догађаја.