Награђени најбољи новинарски радови за кампању „Стоп шверцу“

Додјелом награда за најбољи новински чланак или ТВ прилог који се бави проблемом црног тржишта дуванских производа у БиХ, завршена је кампања “Стоп шверцу” коју заједнички организују Управа за индиректно опорезивање (УИО) и Удружење економиста РС SWOT.

Директор УИО Зоран Тегелтија прву награду уручио је Свјетлани Шурлан из Bloomberg-а, чији је чланак на аналитичан начин посебно истакао важност сузбијања црног тржишта цигарета и допринјео подизању свијести јавности о овом проблему.

Другу награду добили су: Дејан Товиловић (Capital.ba), Дино Бездроб (Klix.ba), Кристина Секерез (АТВ) и Ениса Алетић (Нова БХ). Њихови чланци и ТВ прилози су својим квалитетом и објективношћу значајно допринјели кампањи, пружајући детаљне информације и анализе о утицају шверца цигарета на економију и друштво.

Медији су важна карика у ланцу борбе против црног тржишта  дувана, те су резултати из године у годину све видљивији. Босна и Херцеговина ове године очекује око милијарду КМ прихода од акциза на дуван из којих ће се финансирати сви нивои власти у земљи.