Кришто и Тегелтија разговарали o раду УИО

21.09.2023 | Новости

Предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто данас је у Бањој Луци са директором Управе за индиректно опорезивање (УИО) др Зораном Тегелтијом разговарала о функционисању Управе и будућим планираним активностима.

Током састанка указано је на значај рада Управе за индиректно опорезивање која је у осам мјесеци 2023. године прикупила рекордних 6 милијарди и 931 милион КМ индиректних пореза, што је 495 милиона КМ више, или 7,7% више у односу на 2022. годину.

Директор УИО др Зоран Тегелтија упознао је предсједавајућу Кришто о свим најважнијим пословним процесима које обавља Управа, као и о актуелним проблемима, посебно кад је у питању кадровска структура и недовољан број службеника, као и неадекватни услови за рад, посебно у Бањалуци. Било је ријечи и о активностима планираним у наредном периоду које би требале допринијети унапређењу рада УИО и остваривању још бољих односа са пословном заједницом и грађанима у Босни и Херцеговини.

Предсједавајућа Кришто је поздравила  ступање на снагу Правилника о допуни Правилника о примјени Закона о порезу на додату вриједност, чиме је направљен још један искорак ка пореским олакшицама за донирање хране, након што је Парламентарна скупштина БиХ усвојила Измјену Закона о ПДВ-у.

Такође Кришто је упознала директора Тегелтију и са инцијативом Федералног завода за здравствено осигурање и реосигурање  као и са иницијативом Фонда здравственог осигурања Републике Српске за смањење, укидање или поврат ПДВ-а на лијекове, медицинске материјале, опрему те остале робе и услуге које набављају у сврху пружања здравствене заштите, а све у циљу растерећења пословања установа из области здравства, као и повећања квалитета здравствених услуга коју користе крајњи корисници.