Имплементација Пројекта спречавања илегалне трговине и промета оружјем у Босни и Херцеговини у 2022. години

3.01.2023 | Новости

Пројекат спречавања илегалне трговине и промета оружјем у Босни и Херцеговини (Halting Arms and Lawbreaking Trade – HALT) се cпроводи од фебруара 2020. године као заједнички пројекат Развојног програма Уједињених нација  у Босни и Херцеговини (UNDP БиХ) и УН Канцеларије за дрогу и криминал (UNODC) с општим циљем даљег унапређивања безбједности унутар и ван граница Западног Балкана кроз циљано дјеловање усмјерено ка унапређењу капацитета Босне и Херцеговине у борби против илегалне трговине малим оружјем и лаким наоружањем (енг. скраћеница SALW). године. Пројектне активности се спроводе у сарадњи са Управом за индиректно  опорезивање Босне и Херцеговине (УИО БиХ) као главним корисником овог пројекта, а одређене активности у оквиру пројекта обухватају и друге институције односно агенције у Босни и Херцеговини, између осталог и Граничну полицију (ГП), Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА), Министарство безбједности (МБ), Министарство спољне трговине и економских односа БиХ (МСТЕО), Министарство транспорта и комуникација БиХ (МТК) те поштанске оператере у БиХ.  Пројекат је недавно продужен до 30.06.2023.

У оквиру UNDP компоненте пројекта, УИО је кроз блиску сарадњу са UNDP БиХ успјешно наставила са спровођењем пројекта кроз успјешну имплементацију већине активности предвиђених пројектом упркос бројним изазовима, укључујући пандемију COVID-19 и сложену политичко-економску ситуацију у земљи.

Почетком 2022. године контакт особе делегиране испред УИНО за спровођење пројекта одржале су састанак са пројектним тимом UNDP БиХ ради координације и договора о предстојећим активностима. Као резултат овог састанка, УИО је у блиској сарадњи са UNDP БиХ у 2022. години остварио слиједеће резултате:

  • УИО је само у току 2022. године преузео специјализовану опрему коју је UNDP БиХ обезбиједио кроз пројекат. Вриједност дониране опреме износи преко 515.000 КМ (без ПДВ-а), а донирана опрема укључује: 4 софистицирана детектора експлозива и наркотика, 10 ендоскопа, 7 мјерача густине материјала, тзв. „бастер“, 25 комплета за детекцију експлозива и 25 комплета за детекцију наркотика (заједно са 10 додатних сетова за тестирање за сваки комплет), 25 комплета вишенамјенских алата и 24 комплета за преглед возила.  Обучено је 5 тренера УИО приликом примопредаје 4 детектора експлозива и наркотика као и 10 службеника УИО за коришћење „бастера“ и комплета за детекцију експлозива и наркотика.
  • Тренери и тренерице из УИО, уз сарадњу са UNDP БиХ, су одржали 9 додатних једнодневних обука у 4 различита града за преко 120 царинских службеника/ца о примјени 8 Стандардних оперативних процедура (СОП) развијених у оквиру пројекта које регулишу корак по корак приступ у спречавању и откривању илегалне трговине SALW од стране царинских службеника/ца као и практични дио обуке о коришћењу специјализоване опреме за детекцију SALW (дониране кроз пројекат) и извора зрачења. Укупно 738 царинских службеника/ца прошло је ове обуке током имплементације пројекта. Поред тога, организована је једнодневна обука за 32 руководиоца средњег нивоа из УИО како би се нагласила важност примјене развијених СОП-а и правилног и континуираног коришћења дониране опреме.
  • У организацији UNDP БиХ одржано је 5 радионица у вези гендер питања односно равноправности полова у УИО на којима је учествовало 130 руководилаца из УИО (69 жена и 61 мушкарац). Током радионица су, између осталог, разматране препреке и контекстуални фактори с циљем побољшања положаја жена и каријерних перспектива у УИО, с нагласком на важност родне равноправности уопште као и превенције сексуалног и родно заснованог узнемиравања у смислу благовременог препознавања ових девијативних понашања те институционалних заштитних механизама који су на располагању свим упосленицима УИО. Поред предавачице из УИО, која дјелује и као савјетница за превенцију узнемиравања на основу пола и сексуалног узнемиравања у УИО, радионице су подржали Министарство безбједности Босне и Херцеговине као представник Координационог одбора за SALW у БиХ, Мреже „Удружење полицијских службеница“ и Агенције за равноправност полова Босне и Херцеговине, у улогама предавача/ица и модератора/ица, постављајући иновативни систем хоризонталне размјене међу практичарима на ову тему.
  • Контакт особе УИО делегиране за спровођење пројекта присуствовале су састанку Радне групе на оперативном нивоу организоване у фебруару од стране UNDP БиХ, а којем су присуствовали и представници 15 полицијских тијела са свих нивоа у БиХ те представници Тужилаштва БиХ. На састанку је разговарано о модалитету будућих заједничких вјежби које би укључивале све наведене агенције о коришћењу СОП-ова развијених у оквиру овог и других пројеката које је имплементирао односно имплементира UNDP БиХ с циљем повећања капацитета у ефикасној борби против илегалне трговине SALW-ом. Састанак Радне групе је резултирао идејом да се направи сценарио за заједничке вјежбе које би укључивале све наведене институције.
  • Упосленици УИО су присуствовали на 1 заједничкој-пилот вјежби и 10 заједничких вјежби на којима су поред упосленика УИО учествовали полицијски службеници из 15 различитих полицијских агенција, уз присуство и учешће Тужилаштва БиХ. Вјежбе су организоване су у 10 различитих градова у БиХ током којих су унапријеђени капацитети 54 упосленика УИО (углавном из сектора царина и сектора за спровођење прописа) на начин да су детаљно упознати са надлежностима полицијских органа у БиХ са освртом на поступања у кривичним дјелима везаним за илегалне трговину и држање SALW те кроз практичну обуку, заједно са другим полицијским органима у БиХ, уз коришћење развијених СОП-а и њиховој повезаности са релевантним одредбама закона о кривичном поступку у БиХ које се односе на недозвољено посједовање и промет SALW-а, као и о коришћењу опреме дониране кроз пројекат. Сви учесници су помно праћени од стране Тужилаштва БиХ које је присуствовало свакој вјежби и које је давало свој осврт и упуте учесницима током наведених вјежби.
  • Настављена је међународна сарадња УИО и регионалних управа царина кроз организовање састанака између упосленика УИО са колегама из царинских управа Србије и Црне Горе. У организацији UNDP-а, у марту је у Београду организован састанак УИО БиХ и Управе царина Србије на којем је учествовало 7 службеника УИО и 4 службеника Управе царина Србије. Поред тога, упосленици УИО су присуствовали и регионалном састанку царинских управа на којем је учествовало 15 учесника – представника УИО БиХ, Управе за приходе и царине Црне Горе и Управе царина Србије. Састанци су коришћени као форум за размјену информација о напорима сваке администрације у борби против илегалне трговине SALW представљањем организационе структуре и капацитета сваке агенције, најбоље праксе као и резултата остварених кроз пројекат HALT и потенцијалне репликације пројекта у сусједним земљама.
  • У Бечу је у марту организован састанак Радне групе на стратешком нивоу на тему превенције илегалне трговине SALW-ом као и различитим аспектима имплементације пројекта HALT. Састанку је присуствовало 6 упосленика УИО од укупно 13 учесника који су делегирани из неколико институција из БиХ, укључујући и предсједавајућег Координационог одбора за контролу SALW у БиХ као и представнике МСТЕО-а.

УИО у 2023. години, уз блиску координацију са UNDP БиХ, намјерава наставити са имплементацијом преосталих активности у пројекту уз наду да ће се пројекат успјешно завршити до предвиђеног датума – 30.06.2023. године –  односно до датума до којег је пројекат HALT продужен из објективних разлога, а прије свега због пандемије COVID-19.