Задњи позив шпедитерима за добијање дигиталног квалификованог потписа УИО

27.06.2022 | Новости

Управа за индиректно опорезивање упозорава све царинске заступнике – шпедитере, да хитно поднесу затјев код УИО за добивање дигиталног квалификованог потписа, којим ће од 1. августа 2022. године овјеравати своје провозне царинске пријаве. У овом тренутку постоји велики број царинских заступника који још увијек нису завршили пороцедуру око издавања дигиталног квалификованог потписа код УИО. Код оних царинских заступника који не буду на вријеме осигурали дигитални квалификовани потпис Управе, може доћи до застоја у раду приликом обраде електронских транзитних пријава.

Подсјећамо, од 1. августа 2022. године у Босни и Херцеговини почиње примјена NCTS -а (Новог провозног компјутеризованог система), на националном нивоу. То конкретно значи да се за све поступке провоза роба царинске декларације подносе искључиво електронски у систем Управе за индиректно опорезивање, а свака провозна пријава мора бити овјерена новим дигиталним квалификованим потписом.

Захтјев за добијање дигиталног квалификованог потписа код УИО подноси се у надлежном регионалном центру Управе гдје порески обвезник има сједиште, а процедура за добијање и кориштење дигиталног квалификованог потписа УИО је врло једноставна.

Босна и Херцеговина електронски провозни поступак мора користити годину дана на националном нивоу, након чега може аплицирати да постане пуноправнаа чланица NCTS конвенције. Тада ће и привредници из БиХ имати олакшане процедуре са пуно мањим чекањима на свим границама земаља гдје се роба провози. То конкретно значи уштеду времена и новца за пословну заједницу.