Велики порески обвезници – ВАЖНО ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Подсјећамо све обвезнике који имају статус „великих обвезника индиректних пореза“ да су од пореског периода јуни 2023. године дужни ПДВ пријаву достављати електронским путем употребом квалификоване електронске потврде, у складу са Правилником о измјенама Правилника о примјени Закона о порезу на додату вриједност („Службени гласник БиХ“, број 87/22).

С тим у вези, да би велики порески обвезник могао поднијети ПДВ пријаву уз коришћење квалификованог електронског потписа неопходно је да закључи Уговор о коришћењу информационог система за електронско пословање са Управом за индиректно опорезивање, као и да пријави заступнике (који посједују квалификоване електронске потврде) који ће у његово име својом квалификованом електронском потврдом обављати е-пословање са УИО (потписивати и подносити електронске документе).

Међутим, увидом у Информациони систем УИО, установљено је да одређени број великих пореских обвезника нису учинили горе наведено, односно нису предузели неопходне кораке како би поступили у складу са поменутим Правилником.

Треба имати у виду да сваки порески обвезник који чињењем или нечињењем направи прекршај подлијеже новчаној казни за прекршај, у складу са чланом 67. Закона о ПДВ-у. Како би то избјегли, још једном позивамо све велике пореске обвезнике да, у што скоријем року, закључе Уговор о коришћењу информационог система за електронско пословање са УИО, те да пријаве заступника који ће у њихово име подносити и потписивати ПДВ пријаву.

Све потребне информације везане за електронско пословање са Управом за индиректно опорезивање можете пронаћи овдје: https://www.uino.gov.ba/portal/bs/e-usluge/elektronsko-poslovanje/