Босна и Херцеговина путем УИО прикључена на CCN/CSI комуникациону мрежу са Бриселом

2.09.2024 | Новости

Управа за индиректно опорезивање се 30.08.2024. године званично прикључила на комуникациону мрежу CCN/CSI у Бриселу, на начин да је Сектор за информационе технологије УИО успјешно извршио инсталацију и конфигурација комуникационе опреме испоручене од стране DG TAXUDA-а из Брисела. На тај је начин у Главној канцеларији Управе за индиректно опорезивање у Бањој Луци успостављена комуникациона веза са CCN/CSI мрежом у Бриселу. Према плану активности и договору са представницима DG TAXUD-a, у току ове седмице је планирано успостављање резервне комуникационе везе (backup линка) у просторијама Регионалног центра Бањалука, гдје је договорено да се постави други комуникациони уређај са независним интернет линком, чиме би биле завршене све договорене активности са техничке стране по питању комуникационог повезивања на CCN/CSI мрежу.

CCN/CSI (Заједничка комуникациона мрежа/заједнички системски интерфејс) представља инструмент комуникације између информационо-комуникационих система Европске комисије (DG TAXUD-a) и информационо-комуникационих система  царинских и пореских администрација земаља повезаних путем ове мреже, којих тренутно има 37, а које су уједно чланице Конвенције о заједничком провозу у ЕУ. CCN/CSI је затворена, обезбијеђена информационо-комуникациона мрежа која се састоји од великог броја комуникационих уређаја, као и  портала – гејтвеја (гатаwаy). CCN/CSI је конципирана и функционише на начин да све царинске или пореске администрације, без обзира из које земље потичу, користе стандардизован метод приступа системима при Европској комисији и као и системима националних администрација, те се на тај начин униформно врши  размјена електронских порука и информација са Европском комисијом у претходно утврђеном формату.

На овај начин је учињен велики корак ка омогућавању интерконективности и интероперабилности Информационог система УИО према информационим системима земаља Европске уније и других земаља које користе поменуту мрежну инфраструктуру, као и апликација и сервиса који се ослањају на CCN/CSI мрежу, прије свега NCTS. Самим тим створени су услови да у року од годину дана БиХ постане чланица Конвенције о заједничком провозу у ЕУ што ће довести до бољег пословног амбијента у БиХ, од чега ће највећу корист имати пословна заједница у Босни и Херцеговини.