Управни одбор УИО усвојио одлуку о минималној акцизи на цигарете

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) БиХ усвојио је данас на својој 4. електронској сједници Одлуку о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете и дуван за пушење за 2023. годину.

Према усвојеној одлуци, која се заснива на Закону о акцизама у БиХ, од 1. јануара 2023. године минимална акциза износиће 167,50 КМ за 1000 комада цигарета, односно 3,35 КМ за паковање цигарета од 20 комада.

Новом одлуком специфична акциза остала је на истом нивоу, односно 1,65 КМ за паковање цигарета од 20 комада док је минимална акциза повећана са 3,33 на 3,35 КМ за исто паковање.

Акциза на дуван за пушење утврђује се у висини од 80 посто минималне акцизе и износиће 134 КМ умјесто досадашњих 133,20 КМ по килограму.

Порески обвезници који се баве прометом цигарета и дувана за пушење дужни су доставити пописне листе у складу са роковима из ове одлуке о чему се могу информисати у „Службеном гласнику БиХ“ као и путем wеb странице УИО БиХ.

Управни одбор УИО на данашњој сједници дао је сaгласност Управи за спровођење процеса јавних консултација о Преднацрту Одлуке о измјенама и допуни Одлуке о спровођењу Закона о царинској политици у БиХ, као и за прибављања мишљења од надлежних институција како би се о њима изјаснио Савјет министара БиХ.