УИО и СИПА: Одузет духан и цигарете у вриједности од 288.750 КМ

У неколико одвојених акција овлашћени службеници Управе за индиректно опорезивање у сарадњи са службеницима Државне агенције за истраге и заштиту – СИПА одузели су већу количину дувана, дуванских прерађевина и опреме у вриједности  од 288.750 КМ.

 На подручју Бање Луке службеници УИО из свих регионалних центара у сарадњи са службеницима СИПА-е учествовали су у спровођењу оперативних активности под кодним називом „Кинг“ усмјерених на спречавање незаконитости у продаји акцизних производа. У току спровођења поменутих оперативних активности код више физичких лица пронађено је и привремено одузето укупно 27.283 паклице цигарета и 350,7 kg резаног дувана, као и машина за пуњење цигарета. Одузети духан и цигарете нису били обиљежени акцизним маркицама УИО, а укупна тржишна вриједности привремено одузете робе процјењује се на износ од 232.000,00 КМ.

Поступајући у оквиру претходно прибављених обавјештајних сазнања као и пријава грађана, овлашћени службеници УИО из свих регионалних центара извршили су оперативне провјере примјене Закона о акцизама у БиХ на територији Бање Луке, Требиња, Зенице и Тузле. Том приликом су на више локација код већег броја физичких лица пронашли 132,5 kg резаног дувана, 4.971 паклицу цигарета и 3.840 комада ручно мотаних цигарета. Предметна роба није била на прописан начин обиљежена акцизним маркицама УИО, а вриједност исте се процјењује на износ од 56.750 КМ.

Приликом предузимања мјера из своје надлежности службеници УИО користили су специјализовану опрему, донирану Управи од стране Амбасаде САД-а у БиХ, путем Програма EXBS, као и од стране UNDP/UNODC-a.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.