Специјалистичка опрема за откривање дрога и експлозива вриједна 160.000 КМ донирана УИО БиХ

Данас је Управи за индиректно опорезивање уручена 160.000 КМ вриједна специјалистичка опрема за откривање дрога и експлозива набављена у оквиру Пројекта спречавања илегалне трговине и промета оружјем у Босни и Херцеговини (eng. Halting Arms and Lawbreaking Trade – HALT) који спроводи Развојни програм Уједињених нација (UNDP) у Босни и Херцеговини.

Службеници Управе ће за ефикаснију борбу против илегалне трговине малим оружјем и лаким наоружањем од данас имати на располагању: 7 уређаја за мјерење густоће материјала (тзв. бастер), 25 сетова за откривање експлозива и дрога, 25 сетова универзалних алата, те 24 сета алата за преглед возила, укупне вриједности преко 160.000 КМ (без ПДВ).  Данашња донација од стране UNDP БиХ представља наставак подршке Управи у оквиру пројекта HALT у смислу даљег јачања капацитета Управе односно побољшања услова рада с циљем ефикасније борбе против илегалне трговине малим оружјем и лаким наоружањем (eng. SALW) обзиром да је у претходном периоду UNDP БиХ кроз наведени пројекат већ донирао 22 ендоскопа и 4 детектора за експлозив и дроге вриједности око 450.000 КМ (без ПДВ). Примопредаји у просторијама УИО БиХ у Бањој Луци су поред представника UNDP у БиХ и УИО БиХ присуствовали и представници добављача који су извршили испоруку наведене опреме.

Пројекат HALT се cпроводи од фебруара 2020. године као заједнички пројекат Развојног програма Уједињених нација у БиХ и УН Канцеларије за дрогу и криминал (UNODC) са намјером даљег унапређивања сигурности унутар и ван граница Западног Балкана, а кроз циљано дјеловање усмјерено ка унапређењу капацитета Босне и Херцеговине у борби против илегалне трговине SALW-ом. Пројекат HALT финансирају Савезна Република Њемачка, Уједињено  Краљевство, Република Француска, Краљевина Шведска, Краљевина Низоземска и Краљевина Норвешка путем Мултилатералног фонда за Западни Балкан, уз подршку Европске уније, а у оквиру иницијативе Мапа пута 2024 за контролу малог оружја и лаког наоружања на Западном Балкану.  Пројектне активности се cпроводе у сарадњи са УИО БиХ као главним корисником овог пројекта, док су у одређени број активности у оквиру пројекта укључене и друге институције односно агенције у Босни и Херцеговини.