Почетак рада Царинске испоставе Братунац и Царинског реферата ГП Братунац – Нови Mост за робни промет

28.07.2023 | Новости

Дана 01. августа 2023. године у 08.00 часова са радом почиње Царинска испостава Братунац која је смјештена на локацији Граничног прелаза Братунац (Нови мост). Такође, 01. августа 2023. године у 00.00 часова Царински реферат Гранични прелаз Братунац – Нови Мост почиње обављати послове из своје надлежности у вези са међународним друмским саобраћајем робе преко Граничног прелаза Братунац (Нови мост).

Царинска испостава Братунац (шифра BА093070) укључује се у информационо комуникациони систем УИО (пуштање у употребу: царинског информационог подсистема ASYCUDA World за подношење и обраду царинских декларација у увозним и извозним царинским поступцима, новог провозног компјутеризованог система (NCTS), царинске информатичке апликације за ТIR и АТА карнет, те с њима повезане друге информатичке апликације (EX Disc и друго).

У Царинском реферату Гранични прелаз Братунац – Нови Мост (шифра BА093078) пушта се у употребу: нови провозни компјутеризовани систем (NCTS), царинске информатичке апликације за ТIR и АТА карнет, те с њима повезане друге информатичке апликације (EX Disc и друго).

Новоизграђени мост „Братољуб“, између Братунца и Љубовије, на граници између Босне и Херцеговине и Србије, заједнички гранични прелаз и царински терминал Босне и Херцеговине и Србије су званично пуштени у функцију у новембру 2021. године за међународни промет путника.

Управа за индиректно опорезивање БиХ је изградила заједнички прелаз, а Влада Републике Српске приступне саобраћајнице.

Подсјећамо, 2019. године Савјет министара БиХ је обезбиједио неопходна средства за изградњу заједничког граничног прелаза. Вриједност пројекта је износила 14,5 милиона КМ. Изградњу моста је финансирала Република Србија.

УИО је обезбиједила потребан простор за несметан рад контролних органа Босне и Херцеговине и Републике Србије за потребе рада царинског реферата на Граничном прелазу Братунац.