Посјета делегације Царинске управе Јужне Кореје

У Управи за индиректно опорезивање је од 18. до 19.10.2022. године одржан дводневни семинар за царинске службенике на тему Коришћење умјетне интелигенције и великих база података у процесима управљања ризицима. Семинар је финансиран од стране KOTRA (државне Корејске агенције за унапређење трговине и промоцију страних инвестиција), а организован у сарадњи KOTRA, Царинске управе Јужне Кореје и консултантске ИТ куће NT Robotics, Baseline и KCNET.

Представници Кореје су царинским службеницима у БиХ презентовали основне елементе умјетне интелигенције и великих база података (big data) као и њихове практичне примјере коришћења. Представљене су методе управљања ризицима Царинске управе Кореје као и коришћење умјетне интелигенције и технологије великих база података за свеобухватно управљање ризицима.

Царинска управа Јужне Кореје увела је напредне технологије укључујући умјетну интелигенцију и велике базе података као одговор на растући обим трговине и е-трговине што представља један од фактора успјешног управљања ризицима ове администрације. Царинска управа Јужне Кореје развила је глобалну стратегију иновација изградњом јаког информационог капацитета којим је аутоматизовала готово све пословне процесе и развила културу вођену подацима.

У претходној години Царинска управа Кореје је у сарадњи са консултантском ИТ кућом NT Robotics у УИО спровела Пројекат модернизације царинске администрације у БиХ кроз који је израдила Мастерплан консалтинг за модернизацију царина којим се настоји унаприједити царинска администрација у БиХ, ИТ окружење, као и анализа ризика у области царина.

Наставак сарадње започет је 19.10.2022. године потписивањем Меморандума о разумијевању у погледу унапређења процедура управљања ризицима у царинским поступцима. Нови пројекти  допринијеће развоју анализе ризика у области царина као и добрих односа између БиХ и Јужне Кореје