Одузета разна роба

Овлаштени службеници Управе за индиректно опорезивање на подручју Регионалног центра Тузла у неколико одвојених акција привремено су одузели разну техничку робу те духан и цигарете без акцизних маркица. Укупна вриједност привремено одузете робе у овим оперативним акцијама процјењује се на 88.000 КМ.

Службеници Управе за индиректно опорезивање, Одсјека за провођење прописа, Групе за спрјечавање кријумчарења и прекршаја РЦ Тузла у оперативној акцији КЕНТАУР на основу оперативног рада и предузетих оперативних тактичких мјера на подручју РЦ Тузла уочили су 2 путничка моторна возила у којима се налазио ситно резани духан (195 кг) намијењен за даљњу дистрибуцију и прометовање на подручју Тузланског кантона. У претходном периоду наведене Групе за спрјечавање кријумчарења и прекршаја РЦ Тузла извршили су појачане провјере промета акцизних производа, те су том приликом вршећи службене радње код 5 лица пронашли акцизне производе (цигарете) који нису били обиљежени на законом прописани начин, нити је за исте посједована законом прописана документација. Пронађено је укупно 4328 паклица цигарета. Такођер, горе поменути службеници су на ГП Каракај уз употребу специјализиране опреме (ендоскопи, детектори) приликом детаљног прегледа путничких и теретних моторних возила открили 3 царинска прекршаја којом приликом су пронашли скривену и непријављену робу (термална камера, разна техничка опрема).

Предметна роба привремено је одузета, а против лица бит ће предузете законом предвиђене мјере и радње пред надлежним правосудним органима. У току подузимања мјера из своје надлежности кориштена је специјализирана опрема и возила донирана УИО од стране Америчке амбасаде путем програма ЕXБС.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни. Грађани могу и на Вибер број 065 355 155 послати фотографију и локацију гдје се нелегално продају цигарете и духан.