Одузета разна роба процијењене вриједности 200.000,00 КМ

14.10.2024 | Новости

Овлашћена службена лица Управе за индиректно опорзивање из Регионалног центра Сарајево, током ове седмице извршили су одузимање акцизне и текстилне робе тржишне вриједности процијењене око 200.000,00 КМ. На подручју општине Какањ, Илијаш и општине Нови Град Сарајево извршили су провјеру три пословна субјекта гдје су у продајним и складишним просторијама провјераваних субјеката пронашли текстилну робу иностраног поријекла за коју власници нису посједовали документацију о поријеклу.  Тржишна вриједност одузете робе износила је око 80.000,00 КМ. Роба је одузета, а против власника истих од стране Одјека за спровођење прописа биће покренути одговарајући судски поступци пред надлежним судом.

У другој акцији, вриједност одузете робе, односно дувана и цигарета процјењује се на износ од око 120.000,00КМ са припадајућим дажбинама. Наиме,  овлашћена службена лица УИО уз асистенцију полицијских службеника МУП-а Зеничко Добојског кантона, ПС Жепче, поступајући по наредби Суда БиХ , а у вези нелегалног складиштења и прометовања акцизних производа од стране физичког лица извршили су претрес возила, породичних кућа и пратећих објеката на локлалитету општине Жепче. Том приликом у објектима и возилу затечена је одређена количина ситно резаног дувана и цигарета, који нису били обиљежени акцизним маркицама УИО како је то прописано чланом 25. Закона о акцизама у БиХ и без вјеродостојне документације о поријеклу и набавци. Како су у конкретном случају остварена обиљежја кривичног дјела из члана 210а „Недопуштен промет акцизних производа” и члана 210б “Недопуштено складиштење робе”, Кривичног закона БиХ, овлаштена службена лица УИО извршила су одузимање наведене акцизне робе, а против осумњиченог лица биће поднесен Извјештај Тужилаштву БиХ о почињеном кривичном дјелу.

Управа за индиректно опорезивање позива све грађане да на отворену линију УИО број 080 02 06 07 пријаве сваки облик нелегалне трговине, пореске или царинске утаје. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.