Одузета арома за наргиле, дуван, текстил и мобилни телефони

Овлашћени службеници Управе за индиректно опорезивање, Регионални центар Тузла, Сарајево и Бања Лука, у неколико одвојених акција на неколико локација одузели су већу количину арома за наргиле, резани дуван, текстил и мобилне телефоне у вриједности од око 127.000 КМ.

 Овлашћени службеници Управе за индиректно опорезивање, Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја РЦ Тузла, Сарајево и Бања Лука, провели су више оперативних активности на спречавању кријумчарења и незаконитог промета акцизних и роба страног поријекла на подручју регионалних центара Тузла, Бања Лука и Сарајево, што је резултирало одузимањем већих количина разних врста роба.

На подручју општине Кључ извршена је оперативна провјера примјене Закона о акцизама у Босни и Херцеговини којом приликом је на више локација пронађена и привремено одузета већа количина акцизне робе намијењене за нелегалну продају. Радило се о 63 комада наргиле-луле и 103 паковања/комада ароме за наргиле, процијењене вриједности у износу од цца 25.000 КМ, која није била на прописан начин обиљежена акцизним маркицама УИО.

Приликом детаљног прегледа комби возила на Граничном прелазу Орашје код физичког лица које је намјеравало проћи царинску процедуру без плаћања увозних дажбина пронађена је и привремено одузета непријављена роба (текстил – 257 комада јакни, капута, хаљина и сл.). Такође на Царинској испостави Бијељина извршен је детаљан преглед теретног моторног возила, у чијој пошиљци је био пријављен ПВЦ материјал (грануле и чаше), a пронађена je и привремено одузета скривена и кријумчарена роба – 16 комада Iphone мобилних телефона. Укупна вриједност привремено одузете робе у поменута два случаја износи цца 50.000 КМ.

Поступајући по анонимној пријави запримљеној путем отворене линије Оперативног центра УИО, на подручју града Сарајева лоциран је и контролисан продајни и складишни простор у власништву физичког лица из Сарајева. Том приликом, пронађено је и привремено одузето 272,5 килограма ситно резаног дувана, тржишне вриједности цца. 52.000 КМ, који није био обиљежен акцизним маркицама УИО и за који власник није посједовао документацију о поријеклу/набавци.

Против учинилаца описаних незаконитости ће у оквиру прекршајног, односно кривичног поступања бити предузете законом прописане мјере и радње.

Приликом подузимања мјера из своје надлежности од стране овлашћених службених лица УИО коришћена је специјализована опрема, донирана од стране Амбасаде САД-а у БиХ, путем Програма EXBS, као и од стране UNDP/UNODC-a.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни. Грађани могу и на вајбер број 065 355 155 послати фотографију и локацију гдје се нелегално продају цигарете и дуван.