Обука за службенике УИО за откривање роба са радиоактивним зрачењем

Службеници Управа за индиректно опорезивање прошли су обуку за рад на системима за откривање извора радиоактивних материјала уз коришћење мобилних комбија.

 

Обука је спроведена у сарадњи са Министарством енергетике Сједињених Америчких Држава, Америчком агенцијом за нуклеарну безбједност/Националне управе за нуклеарну безбједност (DOE/NNSA), те Канцеларијом за откривање и спречавање нуклеарног материјала (NSDD).

Обука је спроведена од марта до јуна 2024. године, а одржана је у четири регионална центра Сарајево, Бања Лука, Мостар и Тузла. На обуци су учествовали службеници Сектора за спровођење прописа, Групе за спречавање кријумчарења и службеници Сектора за царине, који раде на граничним прелазима и у царинским испоставама.

Инструктори наведене обуке су сертификовани тренери испред УИО, који су радили под надзором официра из NSDD-а из Словеније.

Обука је садржавала теоријски и практични рад, при чему су службеници УИО стекли нова знања и вјештине које ће користити у даљем раду са овом врстом опреме.

Током обуке, полазници су имали прилику да учествују у извођењу практичних вјежби, уз континуирану дискусију, коментаре и питања упућена инструкторима.

УИО се захваљује представницима NSDD Програма на континуираној подршци и указаном повјерењу, као и на донираној специјалистичкој опреми, а све у циљу што ефикасније борбе против злоупотребе увоза у Босну и Херцеговину роба са недозвољеним степеном радиоактивног зрачења.