Обавјештење о престанку важења ранијих одобрења за царинска складишта и одобрења за поједностављене царинске поступке

Због бројних упита везано за престанак важења појединих поједностављених царинских процедура желимо информисати јавност да је исто предвиђено Законом о царинској политици БиХ, који се примјењује од 01.08.2022. године. Наиме, стара одобрења за поједностављене царинске постуке су вриједила шест мјесеци од дана почетка примјене новог Закона о царинској политици БиХ. Дакле, од 01.02.2023. године не могу се више користити раније издата одобрења за царинска складишта, као ни раније издата одобрења за сљедеће поједностављене царинске поступке:

  • одобрења за поједностављени поступак по фактури (уз предочење робе и спровођење тог поступка на граничном прелазу) за пуштање у слободан промет при увозу и за поступак извоза,
  • одбрења за локално извозно и локално увозно царињење и
  • одобрења за овлашћеног пошиљаоца и овлашћеног примаоца (као поједностављења у поступку провоза).

Поступци започети до 31.01.2023. године по предње наведеним одобрењима за поједностављене царинске поступке биће завршени (нпр. подношење додатне царинске декларације у року одређеном одобрењем и поступање по истој) у складу са тим одобрењима и с позивом на њихов број и датум.

Од 01.02.2023. године, роба за коју су раније била издата предње наведена одобрења за поједностављене царинске поступке може се пријавити за одговарајући царински поступак по редовном поступку (као и све друге робе) подношењем царинске декларације (ЈЦИ) код надлежне царинске канцеларије.

Сви обвезници били су на вријеме упознати са роковима важења старих одобрења за поједностављене царинске поступке и захтјеве за нова одобрења могли су поднијети на вријеме. Ово се односи на све поједностављене царинске поступке, осим поједностављеног царинског поступка по фактури.

Подсјећамо, Одлука о измјенама и допуни Одлуке о спровођењу Закона о царинској политици у Босни и Херцеговини, којом се омогућава даље коришћење и поједностављеног царинског поступка по фактури,  а коју је тек недавно усвојио Савјет министара БиХ, ступа на снагу 04.02.2023. године.

Ова Одлука је била основ да УИО донесе Упутство о поједностављеном царинском поступку по фактури, које се тренутно налази у процесу јавних консултација, сходно важећој законској легислативи. Чим рок јавних консултација истекне, поменуто Упутство ће ступити на снагу и обвезници ће моћи подносити захтјеве Управи за добијање одобрења за нове поједностављене поступке по фактури. Све захтјеви који буду уредни Управа ће ријешити у најкраћем року.