Конкурс за приправнике у УИО: Започни своју каријеру у Управи за индиректно опорезивање

Још 7 дана остало је до крајњег рока (17.09.2024.године), до којег заинтересовани кандидати могу поднијети пријаву на неко од укупно 50 расположивих радних мјеста, објављених у јавном огласу за пријем приправника, који је расписала Управа за индиректно опорезивање.

Наиме, новим буџетом за 2024. годину Управи за индиректно опорезивање омогућен је пријем 50 приправника (25 економиста, 15 инжењера и 10 правника), који ће бити распоређени у Главној канцеларији УИО у Бањој Луци, те у 4 регионална центра: Бања Лука, Сарајево, Тузла и Мостар. Тако је пружена прилика дипломираним правницима, економистима, али и инжењерима машинства, електротехнике,  информатике, саобраћаја као и технолозима да прва практична знања и вјештине стичу у најважнијој институцији за фискалну стабилност у Босни и Херцеговини. Приправници ће обављати послове ради оспособљавања за самосталан рад у оквиру своје струке и стицања потребног радног искуства за полагање приправничког, односно јавног испита.

Према важећем је Правилнику о унутрашњој организацији УИО прописано је 3.319 радних мјеста, а тренутно је у УИО запослено 2.365 службеника. Кадровска структура је један од изазова који се налазе пред УИО, посебно имајући у виду стaросну структуру запослених (19% запослених има 60 година или више, а 49% има 50 година или више). Поред тога, у Управи је само у 2023. години престало да ради 242 службеника (одлазак у пензију или напуштање институције), док је у девет мјесеци 2024. године у УИО престало да ради 65 службеника, по разним оснoвама, a у наредних пар година велики број службеника УИО одлази у пензију.

Из тог разлога изузетно је значајно да УИО прими 50 младих и образованих људи, како би исти у наредном периоду од годину дана преузели велик дио искуства и знања колега који ће ускоро отићи у заслужену пензију, и тако постати будући носилац најважнијих пословних процеса у систему индиректног опорезивања у БиХ.

Будући да и након пријема 50 приправника, Управа још увијек неће бити попуњена у складу са одобреним буџетским средствима, предвиђено је да се до краја године распишу још два јавна огласа за пријем нових извршилаца уз потребно раднo искуство.

Још једном подсјећамо да су све информације о условима за пријем приправника доступне на нашем порталу и још једном позивамо сва заинтересована млада и образована лица да нам се придруже и постану дио успјешног тима УИО.