Информација великим пореским обвезницима

Подсјећамо још једном пореске обвезнике да је Правилником о измјенама Правилника о примјени Закона о ПДВ-у (“Службени гласник БиХ”, бр. 87/22) измијењен члан 78. став (5) на начин да је прописано да  су порески обвезници који имају статус “великих обвезника индиректних пореза” дужни ПДВ пријаву достављати УИО електронским путем употребом квалификоване електронске потврде од пореског периода јуни 2023. године.

Статус “великих обвезника индиректних пореза”, за период 2021. година – 2023. година имају обвезници индиректних пореза чија вриједност градивног пореза на додату вриједност (збир улазног и излазног ПДВ-а) у периоду 01.09.2019. године до 31.08.2020. године износи 1.500.000,00 КМ и више, као и банке и друшва за осигурање, без обзира на висину градивног пореза на додату вриједност, а у складу са Одлуком о одређивању великих обвезника индиректних пореза број: 01-02-2-2269-2/20 (“Службени гласник БиХ” бр. 84/20).

Дакле, свако лице које се у Јединственом регистру обвезника УИО води као ПДВ обвезник, те има статус „великог обвезника индиректних пореза“, биће дужно достављати  ПДВ пријаву електронским путем употребом квалификоване електронске потврде од пореског периода јуни 2023. године.

Наиме, за ову сврху, могу се користити квалификоване електронске потврде издате у складу са еIDAS Уредбом ЕУ број 910/2014 од стране Овјериоца УИО или других овјерилаца уписаних у евиденцију овјерилаца код Канцеларије за надзор и акредитацију овјерилаца при Министарству комуникација и транспорта БиХ, уколико су компатибилне са софтвером који УИО користи у оквиру електронског пословања.

Будући да се рок за достављање ПДВ пријаве употребом квалификоване електронске потврде ближи, позивамо још једном све “велике пореске обвезнике индиректних пореза” да, уколико већ то нису учинили, у што скоријем року поднесу захтјев за издавање квалификоване електронске потврде, те да исто могу учинити преко УИО.

Све  детаље у вези са поступком издавања квалификованих електронских потврда преко Овјериоца УИО  можете пронаћи на линку  https://ca.uino.gov.ba/sr/usluge/izdavanje.html

Напомињемо да ћете о сваком сљедећем кораку, у вези са електронским пословањем са УИО бити благовремено обавијештени путем наше wеb странице.