Др Миро Џакула на панелу “Криза и сива економија”

Другог дана Јахорина – економског форума, који се одржава 26. -27. априла 2022. године, на панелу „Криза и сива економија“, учествовао је и др Миро Џакула, директор Управе за индиректно опорезивање.

“Кад је у питању УИО сматрамо да је плаћање пореза кључна ствар цивилизације једног друштва и да цијело друштво треба радити на едукацији о значају плаћања пореза” рекао је директор Џакула.

“УИО биљежи раст прихода, у прва три мјесеца 2022. године приходи од индиректних пореза већи су за 406 милиона КМ или 22,29% у односу на исти период 2021. године.

Многи тврде да је то искључиво због пораста цијена, међутим сматрам да то није само из тог разлога, јер се ПДВ плаћа на додатну вриједност у свакој трансакцији и то је разлог пораста прихода од индиректних пореза”, рекао је Џакула.

На панелу је истакao да је велика већина пореских обвезника заиста уредна и да УИО таквим обвезницима треба олакшати послове што је максимално могуће: “Сматрамо и да се треба продужити рок за подношење ПДВ пријава и рок за плаћање ПДВ-а треба продужити са 10. у мјесецу за претходни мјесец можда чак и до краја мјесеца, јер то би заиста олакшало обвезницима пословање и испуњавање обавеза”

Говорећи о евентуалном увођењу диференцираних стопа ПДВ- директор Џакула је истакао да је за БиХ најбоље рјешење да остаје јединствена стопа ПДВ-а, јер евентуално увођење ниже стопе ПДВ-а сигурно неће довести до смањења цијена и грађани од тога неће осјетити никакву корист, а држава ће изгубити значајан износ прихода. И највеће свјетске финансијске институције попут ММФ-а и Свјетске банке задњих неколико година дају препоруке свим земљама у свијету да иду у правцу увођења законских рјешења која би имала једну стопу ПДВ-а, а управо такав систем има БиХ.