Крените спремни на пут

Шта треба да знате када путујете у:

Србију

Уколико путујете у Републику Србију важно је да будете упознати са основним правима и обавезама, како би се избјегла дужа задржавања на граничним прелазима и обезбједио брз и безбједан промет путника и робе. Више информација можете да видите на линку царинске управе Р. Србије: https://www.carina.rs/putnici/korisne-informacije/korisne_informacije_putnicki_promet.html

Лични пртљаг

  1. Шта се сматра личним пртљагом?

Лични пртљаг путника чине сви предмети (некомерцијалног карактера) које путник носи са собом, а служе му док је на путовању, нпр. одећа, обућа, разни технички уређаји, спортски реквизити, предмети за одржавање личне хигијене, лек за уобичајену терапију и други предмети за личну употребу. Количина ових предмета зависи од сврхе путовања, пола, занимања путника, годишњег доба и других околности у вези са конкретним путовањем. Предмети који служе личним потребама путника за време путовања (лични пртљаг), независно од тога да ли их носе са собом или су их дали на превоз возару, ослобођени су од плаћања увозних дажбина. Уколико је путник лични пртљаг дао на превоз другим превозним средством, на захтев царинског органа подноси и одговарајући доказ да се ради о његовом личном пртљагу.

  1. Које ствари могу бити део личног пртљага?

ПРЕДМЕТИ ЗА ЛИЧНУ УПОТРЕБУ
1. Одећа
2. Тоалетни производи
3. Лични накит
4. Камере за непокретне и покретне слике, са одговарајућом количином филмова и
прибора
5.Преносиви пројектори за дијапозитиве или филмове, са одговарајућом количином
дијапозитива или филмова
6. Видео камере и преносиви видео рекордери са одговарајућом количином касета
7. Преносиви музички инструменти
8. Преносиви грамофони са плочама
9. Преносиви уређаји за снимање и репродукцију звука (укључујући диктафоне) са
тракама
10. Преносиви радио пријемници
11. Преносиви телевизијски апарати
12. Преносиве писаће машине
13. Преносиви калкулатори
14. Преносиви персонални компјутери
15. Двогледи
16. Колица за бебе
17. Покретна колица за инвалиде
18. Спортска опрема као што су шатори и остала опрема за камповање, опрема за риболов, опрема за планинарење, опрема за роњење, спортско оружје са
муницијом, бицикли без мотора, кануи и кајаци дужине мање од 5,5 метара, скије,
тениски рекети, даске за скијање на таласима, даске за једрење на води, змајеви и делта летелице, опрема за голф
19. Преносиви апарати за дијализу и слични медицински апарати и потрошни
материјал увезен за употребу са њима
20. Други производи искључиво личне природе.

 РОБА ЗА СПОРТСКЕ СВРХЕ
1. Опрема за атлетске стазе и игралишта, као што су:
- препоне,
- копља, дискови, мотке, кугле, кладива.
2. Опрема за игре са лоптом, као што су.:
-лопте свих врста,
- рекети, дрвени маљеви, палице, штапови и сл.,
- разне мреже,
- стативе за гол.
3. Опрема за зимске спортове, као што су:
- скије и штапови,
- клизаљке,
- боб санке,
- опрема за карлинг.
4. Спортска одећа, обућа, рукавице, капе, итд. свих врста.
5. Опрема за спортове на води, као што су:
- кануи и кајаци,
- једрилице и чамци на весла, једра, весла и кратка весла,
- даске за једрење (сурф) и једра.
6. Моторна возила и чамци, као што су:
- аутомобили,
- бицикли са мотором,
- моторни чамци.
7. Опрема намењена за различита такмичења, као што је:
- спортско оружје и муниција,
- бицикли без мотора,
- лукови и стреле,
- опрема за мачевање,
- опрема за гимнастику,
- компаси,
- струњаче и простирке за рвање,
- опрема за дизање тегова,
- опрема за јахање, лагане кочије на два точка-једноседи,
- змајеви, делта летелице, даске за једрење на води,
- планинарска опрема,
- касете са музиком намењене за емитовање приликом спортских приредби.
8. Помоћна опрема, као што је:
- опрема за мерење и приказивање резултата,
- апарати за анализу крви и урина.

  1. Да ли и колико хране могу да понесем са собом преко границе?

Да, са собом можете носити фабрички упаковану храну, са декларацијом произвођача у разумној количини. Количина хране мора јасно указивати да је намењена сопственим потребама, односно потребама домаћинства, а не даљој препродаји.

  1. Да ли са собом могу да носим храну животињског порекла? 

Да, можете, у количини до једног килограма, под условом да таква храна не долази из земаља из којих је забрањен њен увоз или транзит.

  1. Да ли се лаптоп рачунар сматра делом личног пртљага?

Царински орган дужан је да, у сваком конкретном случају, утврди који предмети (које путник уноси у Р. Србију у путничком промету или које је дао на превоз другим превозним средством), у смислу наведеног у одговору на претходно питање, чине лични пртљаг путника и даље поступи у складу са прописима. С тим у вези, лаптоп можете носити са собом, али су царински службеници дужни да, као и за остале ствари које носите, утврде да ли се заиста ради о предмету који је саставни део личног пртљага или је пак, у питању нпр. нови уређај који подлеже наплати увозних дажбина.

  1. Шта треба да урадим уколико ми лични пртљаг стигне поштом или на неки други начин? 

Уколико вам је лични пртљаг стигао накнадно, поштом или на неки други начин, а нисте у прилици да будете присутни приликом самог царињења, у том случају ћете морати да поднесете цариницима одговарјући доказ да се ради о Вашем пртљагу.

То ће највероватније бити изјава коју ћете дати, на основу које ћете бити ослобођени од плаћања увозних дажбина.

  1. Колико дуванских производа смем да унесем у Републику Србију?

У Републику Србију можете унети 50 цигарета, 25 цигарилоса (до 3 грама по комаду), 10 цигара, 50 грама дувана или одговарајућу комбинацију наведених производа.

Под дуваном за пушење се подразумева резани дуван, дуван за лулу, дуван за наргилу, као и остали дувански производи (за жвакање, за шмркање (бурмут), загревани дувански производи односно несагоревајући дуван).

Путници у пртљагу могу носити и сродне производе у количинама за личне потребе (електронске цигарете, вејпове, никотинске врећице и ароме за наргилу), осим дувана за оралну употребу (снус) чији је увоз и промет у Републици Србији забрањен.

  1. Коју количину алкохолног пића могу унети у Републику Србију?

У Републику Србију можете слободно унети 1 литар жестоког алкохолног пића или 1 литар пенушавих и ликерских вина или одговарајућа комбинација наведених пића и 1 литар осталих вина.

  1. Колико парфема/ тоалетне воде могу да унесем у Републику Србију?

Приликом доласка у Републику Србију можете унети 1 парфем (до 50 мл) и 1 тоалетну воду (до 25 мл).

  1. До које вредности робе сам ослобођен од плаћања увозних дажбина? 

Ослобођени сте од плаћања увозних дажбина на предмете које уносите из иностранства за своје личне потребе и потребе свог домаћинства - у вредности од 100 евра у динарској противредности, под условом да ти предмети нису намењени препродаји. Ова повластица се односи на држављане Репулике Србије.

  1. Шта треба да урадим уколико имам код себе и робу која треба да се оцарини?

Уколико код себе имате робу која је веће вредности од 100 евра и за коју се плаћају увозне дажбине, на граничном прелазу то треба да пријавите царинику.

Кућни љубимци

  1. Шта ми је потребно када путујем преко границе са својим кућним љубимцем?

Уколико планирате да на пут поведете и свог кућног љубимца,морате пре тога испунити прописане услове и припремити одговарајућа документа. Више информација о условима које ваш љубимац треба да испуни за путовање унутар ЕУ, као и друге земље, можете да сазнате на следећем линку: хттпс://www.вет.минпољ.гов.рс/медјународни-промет-и-сертификација/кретање-куцних-љубимаца/

  1. Шта значи ''некомерцијално кретање кућних љубимаца''?

То је свако премештање кућних љубимаца које не водите са собом да бисте их продали или поклонили другим људима. Под тим термином се подразумева њихово уношење, транзит, изношење или поновно уношење на подручје Републике Србије.

  1. Која врста документа је потребна приликом путовања са љубимцем?

С обзиром да се услови разликују у зависности од тога у коју земљу се путује, односно из које се долази, о детаљима у вези са потребном ветеринарском документацијом за Вашег кућног љубимца сазнајте више на сајту Управе за ветерину хттпс://www.вет.минпољ.гов.рс/медјународни-промет-и-сертификација/кретање-куцних-љубимаца/

За дивље врсте које су заштићене Конвенцијом о међународном промету дивљим врстама фауне и флоре (ЦИТЕС) неопходно је поседовање посебних ЦИТЕС дозвола (видети детаљеније објашњење у наставку). Да ли је врста заштићена ЦИТЕС Конвенцијом можете проверити на основу научног назива врсте или уобичајеног назива врсте на енглеском језику у СПЕЦИЕС+ бази: www.специесплус.нет.

Приликом уноса/износа кућних љубимаца цариник врши увид у поднету документацију, а уколико је реч о псима, мачкама, крзнашицама и заштићеним врстама дивљих животиња, обавља и очитавање њихових трајних обележја попут микрочипова или бешавних ножних прстенова (у случају птица).

  1. Шта се дешава на граничном прелазу уколико мој љубимац не испуњава неки од наведених услова?

Уколико кућни љубимац не испуњава ветеринарске услове, улазак у Републику Србију може бити одбијен, односно кућни љубимац враћен у земљу порекла или стављен у карантин. Уколико до такве ситуације дође, власник животиње сноси све трошкове који су настали спровођењем наведених мера.

Уколико власник животиња које припадају врстама наведеним у ЦИТЕС Додацима не поседује одговарајуће ЦИТЕС исправе, животиње одузима царина или инспекција за заштиту животне средине уз подношење пријаве за санкционисање преступа, односно непоштовање ЦИТЕС Конвенције и везаних националних прописа.

  1. Ко може да иде у пратњи љубимца, да ли то мора бити његов власник?

Љубимац може да се креће у пратњи власника или другог одговорног лица коме је власник дао овлашћење (осим ако се ради о врсти заштићеној ЦИТЕС Конвенцијом, када животињу мора да прати власник на чије име дозвола гласи).

  1. Да ли са својим кућним љубимцем могу да уђем/изађем из земље на било ком прелазу?

Са својим љубимцем можете да пређете границу на било ком прелазу, сем ако Ваш љубимац припада некој од заштићених врста када ћете морати да изаберете неки од прелаза на којима је присутна ветеринарска инспекција (списак прелаза: хттпс://www.вет.минпољ.гов.рс/контакт/#1632484227951-2д95фф8б-д38а), јер је тада ветеринарски преглед обавезан.

  1. Шта ми је потребно уколико имам егзотичног кућног љубимца који спада у заштићене животињске врсте и са њим желим да уђем/изађем из Србије?

Уколико имате егзотичног кућног љубимца који спада у заштићене животињске врсте, поред уобичајне документације, потребно је да поседујете и посебну/е дозволу/е.

  • при УНОСУ: 30 дана пред путовање морате поднети захтев Министарству заштите животне средине уз који се обавезно прилаже копија одговарајуће ЦИТЕС извозне дозволе или ЦИТЕС потврде о поновном извозу коју је издао надлежни управни орган земље извоза или поновног извоза (потребно је поседујете оригинале ЦИТЕС исправа обе државе)
  • при ИЗНОСУ: потребна је само ЦИТЕС извозна дозвола коју је издало Министарство заштите животне средине.

ЦИТЕС дозволе и потврде издају надлежни управни органи држава потписница овог међународног уговора. Контакте и адресе надлежних органа за ЦИТЕС Конвенцију можете видети овде: хттпс://цитес.орг/енг/цмс/индеx.пхп/цомпонент/цп.

Управни орган за ЦИТЕС Конвенцију у Републици Србији је Министарство заштите животне средине - Група за спровођење ЦИТЕС Конвенције (е-пошта: оффице@цитес.гов.рс)
ЦИТЕС дозволе и потврде Републике Србије

  1. Шта уколико само пролазим кроз Србију са својим љубимцем који припада заштићеној врсти?

Приликом транзита кућних љубимаца дивљих угрожених и заштићених врста кроз Републику Србију надлежно министарство не издаје посебну ЦИТЕС дозволу за прекогранични промет животиња у личном власништву, већ се царинском органу на увид подноси оригинал извозне ЦИТЕС дозволе државе извоза или ЦИТЕС потврде о поновном извозу из државе поновног извоза, из које је видљиво коначно одредиште.

Биљке

  1. Да ли могу биљке које носим са собом да пренесем преко било ког граничног прелаза?

 То зависи првенствено од количине коју носите са собом. Уколико се ради о мањим количинама биљака за које није потребан фитосанитарни преглед онда можете прећи преко било ког граничног прелаза. Међутим ако се ради о већим количинама, онда бисте морали да се пријавите на граничне прелазе на којима је присутна фитосанитарна инспекција (погледајте линк):

хттпс://узб.минпољ.гов.рс/организациона-структура/одељење-границне-фитосанитарне/границни-прелази/

  1. Колико биљака могу без фитосанитарног прегледа да унесем  у Републику Србију?

Без фитосанитарног прегледа можете унети мању количину биља. Она подразумева до пет килограма плодова свежег воћа и поврћа (искључујући кртоле кромпира), један букет или венац од резаног цвећа и делова биља,  до 100 г или до пет паковања семена цвећа и поврћа у оригиналном паковању, до три килограма луковица и гомоља украсног биља,  до три собне биљке и лончанице (искључујући бонсаи) и до десет балконских биљака и неодрвењених украсних грмова.

  1. Који услови треба да се испуне како бих могао да унесем биљке без фитосанитарног прегледа?

Први услов  који биљке треба да испуне је да су пореклом из европских земаља, затим да се користе у неиндустријске и некомерцијалне сврхе или за конзумацију током путовања, као и да нема опасности од ширења штетних организама.

  1. Шта уколико носим са собом заштићену врсту биљке?

 У случају да приликом изласка из земље са собом желите да понесете неку заштићену биљну врсту, мораћете на увид да поднесете ЦИТЕС дозволу (или дозволу за извоз у виду решења за домаће врсте) коју у ту сврху издаје министарство надлежно за заштиту животне средине.

Уколико, пак, у земљу уносите такву биљку, поред ЦИТЕС дозволе за увоз коју издаје министарство надлежно за заштиту животне средине, морате имати и извозну ЦИТЕС дозволу коју је издао надлежни управни орган земље из које се биљка износи.

За унос врста које се налазе на списковима строго заштићених и заштићених врста у Републици Србији (домаће врсте), није Вам потребна дозвола за увоз, већ приликом уноса, на граничном прелазу попуњавате образац ''Обавештења о увозу''.

Унос/износ лекова

  1. Колико лекова могу унети/изнети из земље?

 Као део личног пртљага путник може уносити/износити лекове за личну употребу, као и лекове за свог кућног љубимца који путује с њим и то у количини која је неопходна за уобичајену терапију, а која не може бити већа од шестомесечне потребе у току календарске године, зависно од природе и дужине болести, коју има он или кућни љубимац ког води са собом.

  1. Колико лекова могу без пријављивања да понесем на путовање?

 Путник сме да понесе лекове који су му потребни за личну употребу у количини неопходној за уобичајену терапију, не дужу од 15 дана. То правило се не односи на лекове који садрже психоактивне супстанце.

  1. Шта ми је потребно од документације као доказ да су лекови за моју личну употребу?

То зависи од количине и врсте лекова коју носите са собом. Уколико се ради о већој количини потребној за спровођење уобичајене терапије током више месеци боравка (више од 15 дана, али не више шест месеци), дужни сте да царинском службенику покажете на увид одобрење надлежног министарства (које се издаје на основу мишљења изабраног лекара) за уношење, односно изношење лекова за личне потребе.

  1. Да ли се то односи и на случај када за личну употребу користим лекове који садрже психоактивне супстанце?

Не, јер уколико уносите/износите лекове за уобичајену терапију, који садрже психоактивне контролисане супстанце дужни сте да на захтев царинског службеника покажете доказ о неопходности коришћења такве врсте лекова у сврху терапије (мишљење лекара, односно лекарски рецепт) ако је њихова количина већа од једног паковања које садржи највише до 30 појединачних доза.

  1. Колико лекова могу да унесем/изнесем уколико је реч о лековима за децу?

На лекове за малолетне чланове породице се примењују исти услови као и за одрасле.

  1. Да ли путем поште могу из иностранства да поручим лекове за личну употребу?

Лекови се не могу у Републику Србију поручивати путем поште. Можете их поручити само преко овлашћеног дистрибутера лекова.

  1. Бавим се истраживачким радом и за потребе истраживања на коме радим у сарадњи са медицинском установом из Србије бих користио одређену количину препарата које није могуће набавити у вашој земљи, па ме интересује на који начин могу легално да се набаве?

С обзиром да радите као истраживач у оквиру правног лица (медициске установе у Републици Србији) пошиљка потребних препарата може бити послата и примљена у редовном царинском поступку (укључујући и све курирске службе), уз обавезу примаоца (медицинске установе у којој ћете спроводити истраживање) да прибави исправе Министарства здравља и Агенције за лекове и медицинска средства, без којих увоз неће бити могућ.

Унос/износ девиза

  1. Да ли је унос девиза у Републику Србију слободан?
    Унос девиза у Републику Србију је слободан, али је износ ограничен. То значи да можете унети новца колико год желите, али ако је реч о суми изнад 10.000 евра (у динарима или другој страној валути), дужност вам је да то пријавите.

Тада ћете добити потврду да сте унели пријављену суму и нећете имати проблема при изласку из земље (уколико само пролазите кроз Србију или пак новац враћате у иностранство).

Имајте у виду да сваки износ већи од 10.000 евра у динарима или страној валути треба да пријавите приликом сваког преласка државне границе (при уласку или изласку из земље).

  1. Ко и на који начин може да изнесе из земље суму већу од 10.000 евра? 
    Већи износ од 10.000 евра могу изнети нерезиденти (страни држављани са пребивалиштем у иностранству, укључујући дипломатско-конзуларне представнике страних земаља у нашој земљи и чланове њихових породица и домаћи држављани који на основу дозволе за боравак, односно радне визе бораве у иностранству дуже од годину дана) и то:
  • на основу потврде о уносу ефективног страног новца – до износа назначеног у потврди (потврду издаје царинска служба при уласку у земљу);
    • на основу потврде банке да је новац који износи из земље подигао са свог девизног рачуна или девизне штедне књижице код банке у Републици Србији – до износа назначеног на тој потврди;
    • на основу потврде мењача да је новац који износи стекао продајом динара добијених претходним коришћењем платне картице у Републици Србији - до износа назначеног на тој потврди.
    Резиденти из Републике Србије могу изнети ефективни страни новац изнад износа од 10.000 евра само на основу доказа о исељењу.
  1. Да ли ми је потребна нека потврда уколико у Србију уносим суму већу од 10.000 евра и која?
    Потребна Вам је потврда да сте новац подигли са свог рачуна у иностранству или за динарску противвредност те суме: да сте новац заменили код стране банке, уз потврду те банке.
  2. На који начин пријављујем новац приликом уласка/изласка из Републике Србије?
    У случају да са собом носите више од 10.000 евра треба да попуните Образац пријаве преноса физички преносивих средстава плаћања преко државне границе који је доступан сваком путнику (како на уласку, тако и на изласку из земље).

Образац пријаве, осим што је доступан за попуњавање на граничним прелазима, постављен је и на веб сајт Управе царина ОБРАЗАЦ

Скрећемо пажњу да се Образац пријаве, у свакој од напред наведених ситуација, попуњава у два примерка, на начин како је и објашњено у упутству за његово попуњавање (упутство – ''Опште информације-Генерал информатион'', штампано је уз Образац пријаве УПУТСТВО).

  1. Да ли је једина опција да Образац попуњавам сам?
    Образац можете да попуните и сами, али то није једина опција.

У случају да то радите сами, попуњавате га великим штампаним словима на српском или енглеском језику и потписан предајете царинском службенику.

Након тога, царински службеник сравњује податке из Обрасца пријаве, врши проверу износа новчаних средстава које поседујете, а затим Образац пријаве оверава својим потписом и факсимилом, при чему један примерак задржава за потребе службе, а други даје Вама.

Друга опција је да царински службеник попуни Образац пријаве путем рачунара или ручно, а на основу података и увида у новчана средства које пријављујете, након чега је процедура иста као и када Образац попуњавате сами.

  1. Колико дуго важи потврда о пријави новца?
    Наведену потврду царински орган поништава приликом првог изласка из Републике Србије, зато водите рачуна о томе да потврда више неће бити важећа када први пут изађете са територије Републике Србије.

То важи и у случају ако из земље изађете због кратке посете рођацима или одмора у некој од суседних држава. Ако после тога, на путу до свог крајњег одредишта будете путовали преко Републике Србије, мораћете поново да прођете кроз исту процедуру и добијете нову оверену потврду.

  1. Да ли плаћам неки порез на суму изнад 10.000 евра коју пријавим на граничном прелазу?
    Не, не плаћате ништа, само добијате потврду да сте тај новац унели у земљу.
  2. Да ли се та сума од 10.000 евра односи само на одрасле или и на децу?
    Односи се на сваку особу појединачно. Дакле и на децу.
  3. Шта уколико код себе осим девиза имам, динаре и путне чекове?
    Уколико се истовремено износе девизе, динари и путни чекови, хартије од вредности, сума не може бити већа од 10.000 евра.
  4. Има ли оправданог разлога за страх уколико пријавим већи износ новца?
    Нема разлога за страх. Уколико оклевате да пријавите новац, јер страхујете за своју безбедност, пошто са собом носите већу суму готовине, имајте на уму да је поверљивост података које дате царинику загарантована. Зато када пријављујете већу суму новца, слободно замолите цариника који је на дужности за максималну дискрецију.
  5. Да ли се и коме достављају подаци о пријављеном новцу?
    Подаци о пријављеном преносу физички преносивих средстава плаћања преко државне границе достављају се у року од 3 дана од тог преноса Управи за спречавање прања новца. У случају да постоје основи сумње да се у овој ситуацији ради о прању новца или финансирању тероризма надлежни царински орган дужан је да наведе и разлоге за сумњу.
  6. Шта се дешава са непријављеним новцем који цариници приликом контроле открију?
    Према Закону о девизном пословању непријављена средства при изласку из Републике Србије, која прелазе износ од 10.000 евра, царински орган привремено задржава и о томе сачињава Записник. Привремено задржана средства депонују се на одговарајући рачун који се води код Народне банке Србије у року од два дана од дана од учињеног прекршаја, а даљи поступак води се код надлежних органа у складу са прописима којима је регулисано вођење прекршајног поступка.
  7. Колико динара могу да изнесем из Републике Србије?
    Сваки путник из Републике Србије може слободно изнети динаре до износа од 10.000 евра у динарској противвредности.

Динари у већем износу од динарске противвредности 10.000 евра по особи могу се уносити у Републику Србију ако су купљени код стране банке и то до износа из потврде те банке.

  1. Да ли се платне картице могу слободно износити из Републике Србије?
    Да, платне картице можете слободно уносити и износити из Републике Србије.
  2. У којим случајевима могу преко банке да изнесем суму већу од 10.000 евра у иностранство?
    Царински службеници на граничним прелазима врше контролу преноса готовине у физичком облику, док су за случај преноса новца преко банковних рачуна надлежне банке које предузимају радње и мере утврђене прописима којима се уређује спречавање прања новца. О детаљима и условима у вези са таквим начином преноса новца сазнајте више у банци или консултујте ОДЛУКУ О УСЛОВИМА ЗА ЛИЧНЕ И ФИЗИЧКЕ ПРЕНОСЕ СРЕДСТАВА ПЛАЋАЊА У ИНОСТРАНСТВО И ИЗ ИНОСТРАНСТВА
Хрватску

Уколико путујете у Републику Хрватску важно је да будете упознати са основним правима и обавезама, како би се избјегла дужа задржавања на граничним прелазима и обезбједио брз и безбједан промет путника и робе. Више информација можете да видите на линку царинске управе Р. Хрватску: https://carina.gov.hr/pristup-informacijama/propisi-i-sporazumi/carinsko-postupanje/fizicke-osobe-2715/oslobodjenja-i-ogranicenja-kod-unosa-robe-u-osobnoj-prtljazi-putnika/2746

Унос особне пртљаге

Роба у особној пртљази путника подразумијева особне ствари оправдано потребне за путовање и избивања изван мјеста сталнога боравишта као што су обућа, одјећа, хигијенске потрепштине, пријеносни електронички уређаји (мобилни телефон, пријеносно рачунало итд.) и сл., за особну упорабу путника или чланова његове обитељи, у разумној количини. За наведену робу, коју увозе путници с боравиштем изван царинског подручја Уније, одобрава се привремени увоз уз потпуно ослобођење од увозне царине и других јавних давања.

Садржај особне пртљаге путника подразумијева и осталу робу, која не улази у наведену категорију особних ствари оправдано потребних за путовање, коју углавном чини трговачка роба разног описа, врсте и количине као што су нпр. прехрамбени, хигијенски и слични производи за особну упорабу, предмети опће упорабе, потрошачка електроника, сувенири, предмети кућанства, луксузни предмети, одјећа, обућа итд. Карактеристично за предметну робу је да је непосредним надзором релативно једноставно утврдити да је не чине предмети оправдано потребни за путовање, при чему њена врста, изглед, намјена, количина, начин држања, врста пријевоза те приложене исправе углавном указују да је иста купљена или на други начин прибављена изван царинског подручја Уније или је њен унос у то подручје забрањен или ограничен.
Роба некомерцијалне нарави, која се увози у особној пртљази путника који путују из трећих земаља , ослобођена је од плаћања царине, ПДВ-а и трошарине под увјетом да не премашује укупну вриједност или количину која се наводи у наставку, при чему нарав или количина робе у особној пртљази не смије указивати на увоз робе комерцијалне нарави или из комерцијалних разлога.

Увоз остале робе у особној пртљази путника, која не испуњава напријед наведене увјете, подлијеже обрачуну и наплати увозних давања.

Роба у особној пртљази путника, у цестовном промету, подразумијева робу која се превози средствима за путовање физичких особа путника (особни аутомобил, аутобус, кампер возило и сл.) и њиховим прикључним возилима, укључујући робу на мотоциклу, бициклу и робу која се носи пјешице.

Роба која се превози у теретном простору моторних возила намијењених за пријевоз роба и њиховим прикључним возилима, не сматра особном пртљагом путника те се на такву робу не може примијенити ослобођење од увозних давања као ни поступак царињења темељем подношења усмене царинске декларације већ се проводи стандардни царински поступак. То се посебице односи на случајеве када се таквим моторним возилима покушава унијети сљедећа роба: намјештај, столарија, грађевински и инсталацијски материјал, огрјев, вртна, метална и бетонска галантерија, ограде, керамичке плочице и материјал за њихово полагање, керамичка галантерија, електроматеријал, камини, пећи и радијатори, дрвена грађа, ручни и електрични алати, жељезарија, кућански апарати, резервни дијелови за возила, стројеве и алате, трошарински производи и сл.). Одређене изнимке су предвиђене за мање количине производа те ако не постоји сумња у некомерцијални карактер робе која се превози у возилу за пријевоз робе/терета.

Вриједносни лимити за унос робе некомерцијалне нарави у особној пртљази путника

Ослобођење од плаћања царине, ПДВ-а и трошарине односи се на увоз робе чија укупна вриједност не премашује:

  • 430,00 ЕУР за путнике у поморском и зрачном промету,
  • 300,00 ЕУР по путнику за остале врсте пријевоза,
  • 150,00 ЕУР за путнике млађе од 15 година, неовисно о пријевозном средству којим путују.

​Премашује ли вриједност појединог предмета наведене вриједносне лимите, подјела вриједности таквог предмета није допуштена, нити се његова вриједност може дијелити на двије или више особа.  Исто тако, није допуштена кумулација укупне вриједности робе на коју се може остваривати право на ослобођење на двије или више особа.

Количинско ослобођење трошаринских производа од увозних давања

Неовисно о напријед наведеним вриједносним ограничењима при увозу се ослобођење од царине, ПДВ-а и трошарина односи и на сљедеће количине трошаринских производа те одговарајуће комбинације истих, а уједно се њихова вриједност не укључује у вриједност остале робе некомерцијалне нарави.

   За путнике у зрачном промету:

  1. духанске прерађевине:
  • 200 цигарета
  • 100 цигарилоса (при чему се цигарилосом сматрају цигаре нето тежине до 3 грама по комаду)
  • 50 цигара
  • 250 грама духана за пушење
  1. алкохол и алкохолна пића, осим мирног вина и пива:
  • алкохол и алкохолна пића с удјелом алкохола већим од 22% вол. или неденатурирани етилни алкохол с    удјелом алкохола од 80% вол. и више: 1 литра
  • алкохол и алкохолна пића с удјелом алкохола 22% вол. и мање: до 2 литре
  1. мирно вино: 4 литре
  1. пиво: 16 литара
  1. духански производи из чланка 94. Закона о трошаринама:
  • 50 грама гријаног духанског производа
  • 10 милилитара е-текућине
  • 50 грама нових духанских производа из чланка 94. ставка 2. Закона о трошаринама.

  За путнике у другим облицима промета (цестовни, жељезнички итд.):

  1. духанске прерађевине:
  • 40 цигарета
  • 20 цигарилоса (при чему се цигарилосом сматрају цигаре нето тежине до 3 грама по комаду)
  • 10 цигара
  • 50 грама духана за пушење
  1. алкохол и алкохолна пића, осим мирног вина и пива:
  • алкохол и алкохолна пића с удјелом алкохола већим од 22% вол. или неденатурирани етилни  алкохол с удјелом алкохола од 80% вол. и више: 1 литра
  • алкохол и алкохолна пића с удјелом алкохола 22% вол. и мање: до 2 литре
  1. мирно вино: 4 литре
  1.  пиво: 16 литара
  1. духански производи из чланка 94. Закона о трошаринама:
  • 50 грама гријаног духанског производа
  • 10 милилитара е-текућине
  • 50 грама нових духанских производа из чланка 94. ставка 2. Закона о трошаринама.

Ослобођење на горе наведене трошаринске производе не може се примијенити на путнике млађе од 17 година.

Од плаћања увозних давања ослобођено је гориво у стандардним спремницима сваког пријевозног средства, као и до 10 литара идентичне врсте горива у прикладним преносивим спремницима за резервно гориво.

Допуштени унос већих количина трошаринских производа уз обрачун увозних давања

Унос трошаринских производа у количинама већим од количина напријед прописаних за примјену ослобођења, допуштен је уз обрачун и наплату свих увозних давања  под увјетом да су исти:
- пријављени царинском службенику
- уноси их физичка особа старија од 17 година која их сама превози
- намијењени за особне потребе.

Ограничења уноса некомерцијалне робе за особе из пограничних подручја, раднике на граници и посаде пријевозних средстава

Вриједносна и количинска ограничења за примјену ослобођења при увозу некомерцијалне робе коју путници из трећих земаља уносе у својој особној пртљази не вриједе за особе с уобичајеним мјестом становања у пограничној зони Републике Хрватске и сусједних трећих земља, раднике у пограничној зони Републике Хрватске и сусједних трећих земаља те посаде пријевозних средстава у промету између сусједних трећих земаља и Републике Хрватске, приликом путовања у обављању својега посла.
Наведене особе могу, уз ослобођење од увозних давања, дневно у својој пртљази унијети робу чија је вриједности до 40,00 ЕУР, при чему се ослобођење од увозних давања односи и на сљедеће количине трошаринских производа те одговарајуће комбинације истих:

  1. духанске прерађевине:
  • 25 цигарета
  • 10 цигарилоса (при чему се цигарилосом сматрају цигаре нето тежине до 3 грама по комаду)
  • 5 цигара
  • 25 грама духана за пушење
  1. алкохол и алкохолна пића, осим мирног вина и пива:
  • алкохол и алкохолна пића с удјелом алкохола већим од 22% вол. или неденатурирани етилни алкохол с удјелом алкохола од 80% вол. и више: 0,25 литре
  • алкохол и алкохолна пића с удјелом алкохола 22% вол. и мање: до 0,25 литре
  1. мирно вино: 1 литра
  1. пиво: 1,5 литра
  1. Духански производи из чланка 94. Закона о трошаринама:
  • 25 грама гријаног духанског производа
  • 4 милилитара е-текућине.

Напријед наведени вриједносни и количински лимити неће се примјењивати ако горе наведене особе докажу царинским службеницима да путују даље од пограничне зоне или да се не враћају из пограничне зоне сусједне треће државе (нпр. рачуном изданим изван пограничног подручја сусједне треће земље).

Погранична зона сматра се дио државнога подручја Републике Хрватске и сусједне треће земље уз заједничку државну границу, који се простире у ширини одређеној важећим међудржавним споразумом о пограничном промету потписаним са сусједном трећом земљом.

Унос производа животињског подријетла, мјешовитих производа и производа добивени од нуспроизвода животињског подријетла у особној пртљази путника

Царински службеници на граничним пријелазима врше службене контроле производа животињског подријетла изузетих од службених контрола на граничним контролним постајама, који чине дио особне пртљаге путника и који су намијењени за особну потрошњу, ако припадају једној од категорија производа који се наводе у наставку.

Количинска ограничења и забране увоза хране животињског подријетла коју путници у особној пртљази могу уносити без прегледа граничног ветеринарског инспектора наведена су у таблици. Наведена ограничења и забране односе се и на и на мале пошиљке робе које се шаљу физичким особама (поштом или курирском услугом) и нису намијењене стављању на тржиште.

ПРОИЗВОДИ/ДРЖАВЕ Треће земље (нпр. БиХ, Србија, Црна Гора, Косово и др.) Фарски отоци или Гренланд Андора, Исланад, Лихтенштајн, Норвешка, Сан Марино, Швицарска 
месо, млијеко и њихови производи Није допуштен унос 10 кг по особи Без ограничења
производи рибарства (укључујући свјежу, сушену, кухану, осољену или димљену рибу и одређене љускаре или мекушце попут козица, ракова, неживих дагњи и неживих каменица) под увјетом да је свјежа риба евисцерирана (извађена јој је утроба) 20 кг по особи Без ограничења  Без ограничења
други производи животињског подријетла  (мед, јаја, производи од јаја, месо пужева, жабљи краци) 2 кг по особи 10 кг по особи Без ограничења
млијеко у праху за дојенчад, храна за дојенчад и посебна храна која се користи због медицинских разлога 2 кг по особи 10 кг по особи Без ограничења
Храна  за кућне љубимце која се користи због здравствених разлога уз увјете да не захтијевају држање у хладњаку прије отварања, да је ријеч о комерцијално упакираном производу с јасном ознаком произвођача (производ не смије бити припремљен код куће) те пакирање није отварано, осим ако се производ тренутачно користи 2 кг по особи 10 кг по особи Без ограничења
крух, колачи, кекси, вафли и облате, двопек, тостирани крух и слични препечени производи с мање од 20 % прерађених млијечних производа и производа од јаја који су трајни на собној температури или су тијеком производње били подвргнути потпуном кухању или поступку топлинске обраде једнолико у цијелом производу тако да је сав сиров производ денатуриран Без ограничења или количине за особну упорабу
чоколада и сластице (укључујући слаткише) с мање од 50 % прерађених млијечних производа и производа од јаја који су трајни на собној температури или су тијеком производње били подвргнути потпуном кухању или поступку топлинске обраде једнолико у цијелом производу тако да је сав сиров производ денатуриран Без ограничења
додаци храни пакирани за крајњег потрошача који садржавају мање количине (укупно мање од 20 %) прерађених производа животињског подријетла (укључујући глукозамин, кондроитин или китосан или кондроитин и китосан заједно) осим месних производа Без ограничења
маслине пуњене рибом, тјестенина и резанци који нису мијешани нити пуњени месним производима с мање од 50 % прерађених млијечних производа и производа од јаја који су трајни на собној температури или су тијеком производње били подвргнути потпуном кухању или поступку топлинске обраде једнолико у цијелом производу тако да је сав сиров производ денатуриран Без ограничења
концентрати јухе и побољшивачи окуса пакирани за крајњег потрошача с мање од 50 % рибљих уља, праха или екстраката који су трајни на собној температури или су тијеком производње били подвргнути потпуном кухању или поступку топлинске обраде једнолико у цијелом производу тако да је сав сиров производ денатуриран (нпр. темељци и зачини пакирани за крајњег корисника који садрже мање од 50% посто рибљих уља, праха или екстраката). Без ограничења

Количине које премашују количине наведене у таблици подлијежу ветеринарском прегледу граничној контролној постаји (Бајаково, Стара Градишка, Нова Села, Карасовићи, Лука Ријека, Лука Плоче, Зрачна лука Загреб). Такве пошиљке морају испунити увјете за комерцијалне пошиљке, што значи да такве пошиљке мора пратити прописани ветеринарски цертификат, а при чему је путник као увозник дужан пријавити приспијеће пошиљке надлежној ГКП ради обављања ветеринарског прегледа.

Производи животињског подријетла који не испуњавају напријед наведене увјете сматрају се несукладнима те се обвезно одузимају од путника ради њиховог уништавања. Такођер, пропуст да их се изричито пријави царинским службеницима представља кажњиву радњу за коју је прописана новчана казна.

Више информација о уносу хране и осталих производа животињског подријетла можете наћи у придруженом информативном летку Министарства пољопривреде, Управе за ветеринарство и сигурност хране те на сљедећој повезници: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/meat-dairy-animal/index_en.htm

Унос готовине у Унију и износ готовине из Уније

Унос готовине у Унију и износ готовине из Уније слободан је и без ограничења у своти за све физичке особе, које могу уз пријаву царинском службенику несметано преносити било коју своту готовине у било којој валути.
Готовином се сматра: готов новац- новчанице и кованице које су у оптјецају као средство плаћања или су биле у оптјецају као средство плаћања, а и даље их је могуће замијенити преко финанцијских институција или средишњих банака; друга средства плаћања - на примјер: чекови, путнички чекови, задужнице или новчани налози на којима није наведено име корисника и по први пут од 3. липња 2021. кованице с удјелом злата од најмање 90% и полуге, зрнца или грумене с удјелом злата од најмање 99,5%.

Пријенос готовине у путничком промету

Свака физичка особа која улази у ЕУ или излази из ЕУ и уз себе, у својој пртљази или пријевозном средству носи готовину у износу од 10.000,00 € или више, односно у протувриједности тог износа у другим валутама, обвезна је поднијети пријаву царинском службенику на граничном царинском уреду.

За пријаву готовине примјењује се Образац - пријава готовине, који се може електронички испунити и послати на е-маил адресу: оперативно@царина.хр или се може исписати те тако предати царинском службенику на граничном царинском уреду. Образац за пријаву се може испунити и на самом граничном уреду. Ако расположиви простор на обрасцу за пријаву није довољан, употребљава се додатни лист који се сматра његовим саставним дијелом. Образац се може испунити на хрватском или енглеском језику.

Слање готовине у поштанским, курирским или теретним пошиљкама

За готовину која се шаље у поштанским, курирским или теретним пошиљкама, а чија је вриједност 10.000 € или више, царински службеник може захтијевати од пошиљатеља или приматеља или заступника пошиљатеља или приматеља да поднесе пријаву готовине (за тзв. готовину без пратње). На тражење царинског службеника пошиљатељ, приматељ или њихов заступник, испунити ће Образац - пријава у смислу објављивања готовине електроничким путем, те га у року од 30 дана од примитка захтјева, предати царинском службенику на царинском уреду или граничном царинском уреду.

За пријаву готовине примјењује се Образац - пријава у смислу објављивања готовине, који се може електронички испунити и послати на е-маил адресу: оперативно@царина.хр или се може исписати те тако предати царинском службенику на граничном царинском уреду/царинском уреду. Образац - пријава у смислу објављивања готовине се може испунити и на самом граничном уреду. Ако расположиви простор на обрасцу за пријаву није довољан, употребљава се додатни лист који се сматра његовим саставним дијелом. Образац се може испунити на хрватском или енглеском језику.

Готовина која се уноси у Републику Хрватску и износи из Републике Хрватске у другу државу чланицу

Законом о девизном пословању (Народне новине број 96/03-52/2021) се уводе и националне контроле кретања готовине која се уноси у Републику Хрватску из друге државе чланице или износи из Републике Хрватске у другу државу чланицу, те се Царинској управи и Министарству унутарњих послова дају контролне овласти у односу на националне контроле готовине.
На захтјев овлаштеног царинског службеника или службеника граничне полиције, физичке особе у обвези су пријавити готовину коју носе у количини од 10.000 еура или више, у писаном облику на Обрасцу - пријава готовине по чланку 40.а Закона, када у Републику Хрватску улазе из друге државе чланице или из Републике Хрватске излазе у другу државу чланицу, или су у Републику Хрватску ушле из друге државе чланице. Ако расположиви простор на обрасцу за пријаву није довољан, употребљава се додатни лист који се сматра његовим саставним дијелом. Образац се може испунити на хрватском или енглеском језику.

Физичка особа ће на тражење овлаштеног царинског службеника или службеника граничне полиције, испунити Образац - пријава готовине по чланку 40.а Закона о девизном пословању, власторучно.

Информације о правима особа у погледу заштите особних података, могу се пронаћи у изјави о заштити особних података, повезницом на линк: https://carina.gov.hr/pristup-informacijama/zastita-osobnih-podataka-6521/6521

Црну Гору

Уколико путујете у Црну Гору важно је да будете упознати са основним правима и обавезама, како би се избјегла дужа задржавања на граничним прелазима и обезбједио брз и безбједан промет путника и робе. Више информација можете да видите на линку Царинске управе Црне Горе: хттпс://инфо.царина.цо.ме/информације-за-путнике

ОСЛОБОЂЕЊЕ ОД ПЛАЋАЊА ЦАРИНЕ И ПДВ

Личним пртљагом сматрају се предмети који служе личним потребама путника за вријеме путовања и које путник поднесе царинском органу приликом његовог доласка на царинско подручје, као и пртљаг, који путник поднесе том органу, ако докаже да је пратећи пртљаг у вријеме његовог одласка предат на превоз истом превознику.

Роба коју путници носе са собом у личном пртљагу, вриједности до 300,00 еура у друмском, односно 430 еура у ваздушном и поморском саобраћају, ослобођена је од плаћања царине и ПДВ.

Уколико је путник млађи од 15 година, ослобођење од плаћања царине и ПДВ примјењује се на робу у његовом личном пртљагу вриједности до 150 еура, без обзира на превозно средство којим путује.

Ослобођење од плаћања царине може се остварити ако се унос ове робе врши повремено, намијењен је личној употреби путника или његове породице или у сврху давања поклона, а природа односно количина робе мора бити таква да се може лако утврдити да је у питању роба некомерцијалне природе, која није намијењена даљој продаји.

Осим тога, ослобођење се односи и на робу коју путник носи са собом у прописаној количини:

Дувански производи:

  • 200 цигарета, или
  • 100 цигарилоса (цигаре тежине до 3 грама по комаду), или
  • 50 цигара, или
  • 250 грама дувана за пушење, или
  • сразмјерна комбинација количина претходно наведених дуванских производа;

Алкохол или алкохолна пића:

  • 1 литар алкохола и алкохолних пића, са стварном запреминском алкохолном јачином преко 22% вол или неденатурисани етил-алкохол алкохолне јачине 80% вол. или јачи; или
  • 2 литра алкохола или алкохолних пића, са стварном запреминском алкохолном јачином која не прелази 22%, или
  • сразмјерна комбинација количине претходно наведених пића;
  • 4 литра непјенушавог вина;
  • 2 литра пива.

Газирана вода:

са додатком шећера или других средстава за заслађивање или ароматизацију у укупној количини до 2 литра.

Ослобођење од плаћања царине на робу у ручном пртљагу путника у наведеним количинама, осим газиране воде у укупној количини до 2 литра, не може остварити путник млађи од 17 година.

Ослобођено је од плаћања царине и гориво у резервоарима приватних моторних возила и мотоцикала и специјалним контејнерима у количини до 10 литара по возилу, као и мазиво у моторним возилима у количини која ја потребна за њихов нормалан рад током превоза.

УНОС ЖИВОТИЊА И КУЋНИХ ЉУБИМАЦА

Пошиљке животиња, производа животињског поријекла и нус производа животињског поријекла могу се увозити, односно уносити у Црну Гору само преко одређених, односно одобрених граничних инспекцијских мјеста и уз одговарајуће одобрење надлежног инспектора.

Изузетак су пошиљке до пет кућних љубимаца у сврху некомерцијалног кретања. Некомерцијално кретање кућних љубимаца је, свако премјештање до пет кућних љубимаца (не млађи од 3 мјесеца) у пратњи власника или овлашћеног лица, који нијесу намијењени продаји, транзиту, односно увозу у Црну Гору.

Унос кућних љубимаца се одобрава уколико их прати ветеринарски пасош и одговарајући ветеринарски сертификат за некомерцијално кретање кућних љубимаца, који издаје службени ветеринар земље извознице.

УНОС БИЉА И БИЉНИХ ПРОИЗВОДА

Мале количине биља и биљних производа за личну потрошњу, могу се уносити у Црну Гору без претходног прегледа и одобрења фитосанитарне инспекције, ако се користе за неиндустријске или некомерцијалне сврхе или се користе током путовања, у количини која не прелази:

  • 3 кг, за свјеже воће и поврће, осим кромпира;
  • 1 букет или вијенац, за резано цвијеће и дјелове биља;
  • 1 кг, за луковице и гомоље украсног биља;
  • 3 биљке, собно саксијско биље, украсно грмље осим бонсаиа.

Унос љекова

Путник који улази у Црну Гору може носити са собом разумну количину љекова која му је потребна за личну употребу или за животињу  коју уноси, највише за 6 мјесеци.

Лијек који садржи дрогу,  путник може носити са собом у количини потребној за личну терапију, за период од највише 30 дана на основу потврде (извјештаја) изабраног доктора или доктора медицине специјалисте из области менталног здравља (не старија од 90 дана).

Посједовање лијека који садржи дрогу без одговарајуће медицинске документације, или непријављивање лијека представља прекршај, а такав лијек се одузима и задржава под посебним надзором.

Унос и износ готовог новца

Путник може да, без пријављивања царинском органу, физички унесе у Црну Гору односно изнесе из Црне Горе готов новац, у еурима и/или валути која није еуро, у укупном износу, односно противвриједности износа до 10.000 еура.

Путник који са собом носи готов новац у укупном износу од 10.000 еура или више односно у противвриједности тог износа у другим валутама или другим средствима плаћања нпр. чековима, мора исти пријавити надлежном царинском органу приликом уласка/изласка из Црне Горе. Пријава се врши на прописаном обрасцу, који је путницима доступан на граничном прелазу.

Непријављивање готовине у износу од 10.000 еура или више односно у противвриједности тог износа у другим валутама или другим средствима плаћања представља прекршај и иста се привремено одузима.

УНОС  ХРАНЕ

Путник може да унесе у Црну Гору храну за личне потребе у количини која не прелази:

  • 1 кг, за сушено воће, поврће, сушене гљиве, сирова кафа, какао у зрну, зачини, чајеви;
  • 1 л, за алкохолна пића у оригиналној амбалажи;
  • 2 л, за остала пића у оригиналној амбалажи;
  • 5 л за флаширану воду у оригиналној амбалажи;
  • 1 кг, за композитну и осталу храну у оригиналној амбалажи, која не захтијева посебан температурни режим чувања.

Такође може да унесе са собом производе за исхрану дјеце и дијететску храну која се користи из медицинских разлога, под условом да ти производи не захтијевају посебне услове чувања, да су декларисани, неоштећене амбалаже, осим у случају да се тренутно користе.

Турску

Лични пртљаг

Лични пртљаг је ослобођен од плаћања увозних дажбина и под њим се подразумијева роба (у разумној количини) за личну употребу која је путнику неопходна  за вријеме његовог путовања (обућа, одјећа, хигијенске потрепштине итд.). Врста и количина робе у у личном пртљагу мора бити некомерцијалне природе .

Акцизна роба (дуван, алкохол) 

Лица старија од 18 година у личном пртљагу могу унијети:

  • 200 цигарета и
  • 5 цигарилоса (тежине до 3 грама по комаду)  и
  • 10 цигара и
  • 200 грамадувана за пушење (са 200 ком. папира за увијање) или
  • 200 грамадувана за жвакање или
  • 200 грамадувана за наргилу или
  • 50 грамадувана за шмркање

Лица старија од 18 година у личном пртљагу могу унијети:

  • 1 флашу од литар  или 2 флаше од 750 мл алкохолног пића и/или вина

Остала роба

  • 3.5 флашице парфема (свака мах. 120 мл свака)
  • 4 поклона до вредности од 300 евра (за путнике до 15 година та вредност је 145 евра)
  • 5.1 кг кафе
  • 1 кг инстант кафе
  • 500 гр чаја
  • 1 кг чоколаде
  • 1кг производа на бази шећера

Унос лијекова

Уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће је у количинама неопходним за уобичајену терапију и то уз посједовање одговарајуће медицинске документације (пријепис историје болести, потврда љекара).

ИЗВОЗНИ ПРОПИСИ

Из Турске се слободно може изнети:

  • 2 килограма/3 картона локалних дуванских производа
  • 5 килограма алкохолних пића / 12 флаша ракије или других локалних пића и хране у вредности до 100 турских лира, с тим што ти производи не смију прелазити тежину од 5 килограма
  • поклони у вредности до 5000 турских лира, а ако се из земље износе поклони у већој вредности потребна је потврда да је обављена замена стране валуте у износу већем од 5000 турских лира
  •  забрањено је износити антиквитете, житне производе, чај, какао, кафу и зачине

 Унос животиња  

Кућни љубимци (пси, мачке и сл.) треба да поседују валидно љекарско уверење.

Унос и износ новца

Унос локалне валуте (турска лира – ТРY) није ограничен, као ни унос стране валуте, с тим да путници морају да пријаве новац који у страној валути уносе и да би избегли тешкоће при изласку из земље.

Када је износ новца у питању важе следећа правила:

  • За држављане Турске и резиденте (физичка лица са сталним пребивалиштем у тој држави) дозвољен је износ домаће и стране валуте до противвриједности од 5000 долара, док је за већи износ од наведеног потребна потврда из банке да је новац подигнут са рачуна или страна валута купљена у банци у Турској.
  • За нерезиденте (физичка лица са сталним пребивалиштем у иностранству) и турске држављане који живе и раде у иностранству дозвољен је износ домаће и стране валуте до противвриједности од 5000 долара. Износи који премашују овај лимит треба да буду пријављени на уласку у земљу и да потврда о томе буде унијета у пасош. У случају поновне замјене турских лира у страну валуту у противвриједности већој од 5000 долара неопходна је потврда из банке.
Грчку

Лични пртљаг

Лични пртљаг је ослобођен од плаћања увозних дажбина и под њим се подразумева роба (у разумној количини) за личну употребу која је путнику неопходна  за вријеме његовог путовања (обућа, одјећа, хигијенске потрепштине итд.). Врста и количина робе у у личном пртљагу мора бити некомерцијалне природе .

С обзиром да је Грчка чланица ЕУ, примењује се  европска регулатива, према којој је дозвољен пријенос робе из трећих земаља за личне потребе путника (некомерцијална роба) без наплате царине и ПДВ-а до вриједности 300 евра по путнику, а у ваздушном и поморском саобраћају  до 430 евра. Путници млађи од 15 година, ослобођени су плаћања увозних дажбина на пртљаг чија укупна вриједност не прелази вриједност од 150 евра.

Акцизна роба (дуван, алкохол

У ваздушном и поморском саобраћају дозвољено је од дуванских прерађевина носити:

  •  200 цигарета или
  •  100 цигарилоса (тежине до 3 грама по комаду)  или
  •  50 цигара или
  •  250 грама дувана за пушење

У друмском саобраћају дозвољено је од дуванских прерађевина носити:

  •  40 цигарета или
  •  20 цигарилоса (тежине до 3 грама по комаду)  или
  •  10 цигара или
  •  50 грама дувана за пушење

Лица старија од 17 година у личном пртљагу могу пренијети:

  •  1 литар алкохолног пића  са удјелом алкохола већим од  22% вол.  или
  •  2 литре алкохолног пића са удјелом алкохола мањим од  22% вол. или
  •  4 литре вина или
  •  12 литара пива

Храна

Није дозвољен унос меса, млијека и мљечних производа из земаља које нису чланице ЕУ, а дозвољено је са собом понијети до 2 кг млијека у праху за бебе или хране за бебе или хране за посебне потребе, као и до 2 кг хране за кућне љубимце.

Унос животиња 

Ваш љубимац треба да посједује електронски чип (микрочип) сходно ИСО 11784 или 11785. Треба да је вакцинисан против бјеснила и да поседује љекарско уверење, које потврђује да сврха путовања није трговина животињама, сходно правилнику (ЕУ) број 998/2003.

Унос биља, семена и садног материјала

Могу се унијети мале количине биља и биљних производа (свјеже воће и поврће до 5 кг, букет цвећа, оригинално паковање сјемена до 100 грама и сл.) и у том случају фитосанитарни преглед неће бити неопходан.

Унос дивљих врста

Прекогранични промет и трговина дивљим врстама, у складу је са Конвенцијом  о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака ЦИТЕС. Уност таквих врста могућ је само уз подношење царинском службенику на граничном прелазу  одговарајуће дозволе  или потврде надлежног тијела.

Унос лијекова

Уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће је у количинама неопходним за уобичајену терапију и то уз поседовање одговарајуће медицинске документације (пријепис историје болести, потврда љекара).

Унос и износ новца

На темељу Уредбе Европске комисије 1889/2005 о контроли готовине приликом уласка и изласка са подручија ЕУ, путници су обавезни да приликом уласка или изласка пријаве царинској служби готовину коју носе са собом и то у износу од 10.000 евра или више (односно у противвриједности тог износа у другим валутама или другим средствима плаћања, као што су на пример чекови).