Oduzeta razna roba procijenjene vrijednosti 200.000,00 KM

14.10.2024 | Novosti

Ovlaštene službene osobe Uprave za neizravno oporzivanje iz Regionalnog centra Sarajevo, tijekom ovoga tjedna izvršile su oduzimanje trošarinske i tekstilne robe tržišne vrijednosti procijenjene oko 200.000,00 KM. Na području općine Kakanj, Ilijaš i općine Novi Grad Sarajevo izvršili su provjeru tri poslovna subjekta gdje su u prodajnim i skladišnim prostorijama provjeravanih subjekata pronašli tekstilnu robu inozemnog podrijetla za koju vlasnici nisu posjedovali dokumentaciju o podrijetlu.  Tržišna vrijednost oduzete robe iznosila je oko 80.000,00 KM. Roba je oduzeta, a protiv vlasnika istih od strane Odjeka za provođenje propisa bit će pokrenuti odgovarajući sudski postupci pred nadležnim sudom.

U drugoj akciji, vrijednost oduzete robe, odnosno duhana i cigareta procjenjuje se na iznos od oko 120.000,00KM s pripadajućim pristojbama. Naime, ovlaštene službene osobe UNO uz asistenciju policijskih službenika MUP-a Zeničko Dobojskog kantona, PS Žepče, postupajući po naredbi Suda BiH , a u svezi nelegalnog skladištenja i prometovanja trošarinskih proizvoda od strane fizičke osobe izvršile su pretres vozila, obiteljskih kuća i pratećih objekata na loklalitetu općine Žepče. Tom prilikom u objektima i vozilu zatečena je određena količina sitno rezanog duhana i cigareta, koji nisu bili obilježeni trošarinskim markicama UNO kako je to propisano člankom 25. Zakona o trošarinama u BiH i bez vjerodostojne dokumentacije o podrijetlu i nabavi. Kako su u konkretnom slučaju ostvarena obilježja kaznenog djela iz članka 210a „Nedopušten promet trošarinskih proizvoda” i članka 210b “Nedopušteno skladištenje robe”, Kaznenog zakona BiH, ovlaštene službene osobe UNO izvršile su oduzimanje navedene trošarinske robe, a protiv osumnjičene osobe bit će podneseno Izvješće Tužiteljstvu BiH o počinjenom kaznenom djelu.

Uprava za neizravno oporezivanje poziva sve građane da na otvorenu liniju UNO broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik nelegalne trgovine, porezne ili carinske utaje. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.