Обавијест за овлашћене пошиљаоце – коришћење посебних пломби

25.09.2024 | Новости

Коришћење посебних пломби је врста поједностављења царинског поступка провоза, које користи овлашћени пошиљалац ако је потребно пломбирање робе ради обезбјеђења идентификације робе стављене у поступак провоза.

Статус овлашћеног пошиљаоца омогућава имаоцу одобрења да стави робу у поступак провоза без предочења робе царинској канцеларији.

Одобрење за коришћење посебних пломби на превозним средствима, контејнеру или пакетима који се користе за поступак провоза, издаје се ако царински орган одобри посебне пломбе наведене у захтјеву за одобрење, и исто се може издати за:

  • Имаоце одобрења статуса овлашћеног пошиљаоца
  • Имаоце одобрења АЕО, који могу користити поједностављење “овлашћени пошиљалац“ у поступку провоза употребом NCTS-а.

Посебне пломбе морају бити у складу са  карактеристикама и техничким условима прописаним у Прилогу 37. и члану 311. Одлуке  о спровођењу закона о царинској политици у БиХ („Службени гласник БиХ“, број: 13/19, 54/19, 21/20, 47/21, 49/21, 4/22, 23/22 и 6/23), тј. посебне пломбе требају бити сертификоване од стране надлежног тијела у складу са захтјевима прописаним међународном нормом ISO 17712:2013 “контејнери за превоз терета-механичке пломбе“.

ОПШТЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ПОСЕБНИХ ПЛОМБИ

  • остају неоштећене и сигурно причвршћене при уобичајеној употреби,
  • лако их је провјерити и препознати,
  • израђене су тако да свако ломљење, неовлашћено мијењање или уклањање оставља трагове видљиве голим оком,
  • израђене за једнократну употребу или ако су намијењене вишеструкој употреби, направљене су тако да се на њима при свакој поновној употреби може ставити јасна појединачна идентификациона ознака,
  • на себи имају појединачне јединствене идентификационе ознаке, које су трајне и лако читљиве, а састоје се од:
  1. име лица имаоца одобрења за коришћење посебне пломбе у облику одговарајуће скраћенице, имена или шифре или логотипа, на основу које царински орган може идентификовати то лице,
  2. ознаке од 10 знакова, од којих су прва два знака шифра државе Босне и Херцеговине у облику ISO alfa 2 шифре државе (“БА“), трећи и четврти знак су словне ознаке за серију, а преосталих шест знакова су серијски број посебне пломбе са секвенцијалном ласерски угравираном нумерацијом. Узастопна нумерација пломбе нанизане по редним бројевима од најмањег до највећег у серији. Јединствена алфанумеричка ознака је формата “аанннннн“при чему јединствена ознака подразумијева да свака пломба мора бити означена различитом ознаком. Абецедни знакови наводе се великим словима, нпр.   БА OП000001

ТЕХНИЧКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ПОСЕБИХ ПЛОМБИ

  • Облик и димензије пломби могу варирати, зависно од употребљеног начина њиховог стављања, али димензије морају бити такве да осигурају лако очитавање идентификационих ознака.
  • Идентификационе ознаке пломби морају бити такве да онемогуће фалсификовање и лако копирање.
  • Материјал од којег су израђене мора бити отпоран на случајно ломљење и такав да онемогући непримјетно фалсификовање или поновно коришћење.
  • Механичка чврстоћа пломбе мора задовољити или премашити захтјеве категорије стандарда ISO 17712:2013 “контејнери за превоз терета-механичке пломбе“, тј. у погледу сигурности, ове пломбе требају бити сљедећег типа:
    • Високо сигурносне пломбе (“high security seal“) – пломба која је израђена и произведена од материјала као што је метал или метални кабл с намјером да успори продор.
    • Сигурносне пломбе (“security seal“) пломба која је израђена и произведена од материјала који пружа ограничену отпорност на продор и захтијева лагане алате за уклањање.
    • Индикативне пломбе – пломба је израђена и произведена од материјала који се лако може сломити руком или коришћењем једноставног алата за резање или маказа. Користе се у случају пломбирања мањих паковања подложних отварању и обично су израђене од пластике (нпр. пломбирање узорака за анализу).

Компанија независно бира тип пломбе, узимајући у обзир екстерне факторе који утичу на пломбирање током цијелог периода њихове употребе, као и захтјеве превозника зависно од врсте превоза.

Посебне високо сигурносне и сигурносне пломбе за пломбирање контејнера за превоз терета, морају бити израђене од метала, уз препоруку да се користе кабловске пломбе (cable seal), које се састоје од металне главе (тијело пломбе) и металне сајле (кабл), сљедећих карактеристика:

Метална глава:

Материјал: метал – челик/алуминијум (тијело пломбе)

Димензије металне главе: 22-30 mm x 22-38 mm x 6-10 mm

Метална глава је облика квадра, на којој треба бити угравирано сљедеће:

  • назив привредног субјекта или његов логотип
  • 10 знакова, од којих су прва два шифра државе Босне и Херцеговине “БА“, трећи и четврти знак су словне ознаке за серију, а преосталих шест знакова су серијски број посебне пломбе са секвенцијалном ласерски угравираном нумерацијом. Узастопна нумерација пломбе нанизане по редним бројевима од најмањег до највећег у серији. Јединствена алфанумеричка ознака је формата “аанннннн“при чему јединствена ознака подразумијева да свака пломба мора бити означена различитом ознаком. Абецедни знакови наводе се великим словима, нпр.   БА OП000001
  • боја металне главе: црвена са бијелом гравуром
  • у металну главу посебне пломбе мора бити уграђен механизам који обезбјеђује висок степен сигурности причвршћивања/брављења металне сајле (кабла).

Метална сајла (кабл):

Материјал: поцинчани (нехрђајући) челик

Дужина сајле: 250 mm до 300 mm

Ширина сајле: 1,5 mm – 1,8 mm

Сектор за царине од примјене нових царинских прописа тј. од 01. августа 2022. године издао је, на захтјев правних лица, седам одобрења за стицање статуса овлашћеног пошиљаоца, гдје је сваком подносиоцу захтјева (а на његов захтјев) одобрењем дозволио употребу клијешта за стављање  пломби на превозно средство или паковање робе, уз прописивање да клијешта са једне стране морају имати ознаку П000 (слово “П“ је велико латинично слово), додјељујући им хронолошким редослиједом који број клијешта треба да носе, нпр. П005.

Имаоци таквих одобрења – одобрења за стицање статуса овлашћеног пошиљаоца, дужни су да у слободној форми поднесу захтјев за измјену одобрења за стицање статуса овлашћеног пошиљаоца у којем  ће затражити да им се одобри коришћење посебних пломби умјесто одобрених клијешта.

Уколико правно лице подноси захтјев за стицање статуса овлашћеног пошиљаоца истим захтјевом може тражити да му се одoбри и употреба посебних пломби.

Захтјев за измјену одобрења за стицање статуса овлашћеног пошиљаоца ради одобравања коришћења посебних пломби се подноси у слободној форми, потписан и датиран Сектору за царине на адресу: Управа за индиректно опорезивање, Бана Лазаревића бб, Бања Лука, као што се Сектору за царине подноси и захтјев за статус овлашћеног пошиљаоца.

Имаоци одобрења за стицање статуса овлашћеног пошиљаоца дужни су да у примјерном року, а најкасније до јануара мјесеца 2025. године, поднесу захтјев за измјену Одобрења ради коришћења посебних пломби.

Уз захтјев се, било да се ради о првом захтјеву за стицање статуса овлашћеног пошиљаоца или измјени одобрења за стицање статуса овлашћеног пошиљаоца, обавезно прилаже сљедеће:

  • Техничка документација о карактеристикама, којом се доказује да посебне пломбе задовољавају захтјеве прописане међународном нормом ISO 17712:2013
  • Фотографије или узорак пломбе
  • Податак о серијским бројевима пломби у распону од – до, које се намјеравају користити у одређеном периоду.

Подносилац захтјева одговоран је за:

  • Тачност и потпуност података наведених у захтјеву
  • Вјеродостојност и тачност свих исправа приложених уз захтјев.