Dr. Miro Džakula na panelu “Kriza i siva ekonomija”

27.04.2022 | Novosti

Drugog dana Jahorina – ekonomskog foruma, koji se održava 26. -27. aprila 2022. godine, na panelu „Kriza i siva ekonomija“, učestvovao je i dr. Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje.

“Kad je u pitanju UIO smatramo da je plaćanje poreza ključna stvar civilizacije jednog društva i da cijelo društvo treba raditi na edukaciji o značaju plaćanja poreza” rekao je direktor Džakula.

“UIO bilježi rast prihoda, u prva tri mjeseca 2022. godine prihodi od indirektnih poreza veći su za 406 miliona KM ili 22,29% u odnosu na isti period 2021. godine.

Mnogi tvrde da je to isključivo zbog porasta cijena, međutim smatram da to nije samo iz tog razloga, jer se PDV plaća na dodatnu vrijednost u svakoj transakciji i to je razlog porasta prihoda od indirektnih poreza”, rekao je Džakula.

Na panelu je istakao da je velika većina poreznih obveznika zaista uredna i da UIO takvim obveznicima treba olakšati poslove što je maksimalno moguće: “Smatramo i da se treba produžiti rok za podnošenje PDV prijava i rok za plaćanje PDV-a treba produžiti sa 10. u mjesecu za prethodni mjesec možda čak i do kraja mjeseca, jer to bi zaista olakšalo obveznicima poslovanje i ispunjavanje obaveza”

Govoreći o eventualnom uvođenju diferenciranih stopa PDV- direktor Džakula je istakao da je za BiH najbolje rješenje da ostaje jedinstvena stopa PDV-a, jer eventualno uvođenje niže stope PDV-a sigurno neće dovesti do smanjenja cijena i građani od toga neće osjetiti nikakvu korist, a država će izgubiti značajan iznos prihoda. I najveće svjetske finansijske institucije poput MMF-a i Svjetske banke zadnjih nekoliko godina daju preporuke svim zemljama u svijetu da idu u pravcu uvođenja zakonskih rješenja koja bi imala jednu stopu PDV-a, a upravo takav sistem ima BiH.