Цигарете „складиштио“ у ормарима и посуђу

14.04.2022 | Новости

Овлашћени службеници Управе за индиректно опорезивање у оперативној акцији кодног назива “БЛОК” одузели су цигарете и дуван на подручју општине Братунац, чија се укупна тржишна вриједност процјењује на износ од 79.502 КМ.

Службеници Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја из регионалног центра Тузла су у оперативној акцији кодног назива „БЛОК“ извршили идентификовање лица иницијала П.Т. које се бави недозвољеним прометом акцизних производа, те лоцирали објекат који је наведено лице  користило за складиштење необиљежених акцизних производа. Том приликом је извршен претрес лоцираног стамбеног објекта и помоћних објеката, а све у складу са инструкцијама и упутствима Тужилаштва БиХ и наредбе Суда БиХ. Приликом извршеног претреса  код лица је пронађено 155 kg ситно резаног дувана без акцизних маркица као и 8.342 паклице различитих цигарета које нису биле обиљежене акцизним маркицама УИО. Одузета акцизна роба била je сакривена у ормарима и у посуђу. Укупна вриједност привремено одузете робе процјењује се на износ од 79.502 КМ.

Против осумњиченог лица иницијала П.Т.  ће бити поднесен Извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцу Тужилаштву Босне и Херцеговине, због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело Недозвољен промет акцизних производа, из члана 210а  Кривичног закона БиХ.

У току предузимања мјера из своје надлежности коришћена је специјализована опрема, и возила, што је УИО донирала Влада САД-а путем програма ЕXBS.

За постизање оваквих и сличних резултата од изузетно велике важности је и сaрадња са грађанима који се овим путем позивају да пријаве на нашу отворену линију 080 02 06 07 сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.