Podsjetnik PDV

1.04.2022 | Novosti

Uprava za neizravno oporezivanje još jednom podsjeća sve obveznike na obvezu podnošenja zahtjeva za registraciju za PDV s prelaskom oporezivog praga.

Naime, sukladno članku 57. stavak (1) Zakona o PDV-u, svaka osoba čiji oporezivi promet dobrima ili uslugama i promet dobrima oslobođenim uz kredit u prethodnoj godini prelazi ili je vjerojatno da će preći prag od 50.000 KM dužna je da se registrira prema ovom zakonu kao porezni obveznik.

Sukladno stavku (9) istoga članka Zakona, sve osobe koje prvi put postaju ili mogu postati obveznici dužne su UNO podnijeti zahtjev za registraciju najkasnije do 20-og u kalendarskom mjesecu po isteku mjeseca u kojem su ostvarile ili je vjerojatno da će ostvariti promet dobara ili usluga u iznosu koji je veći od iznosa propisanog u stavku (1) ovoga članka.

Te osobe postaju registrirani obveznici danom koji utvrdi UNO u rješenju o registraciji koje se izdaje u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva, u smislu stavka (10) istoga članka Zakona.

 Zahtjev za registraciju i upis u Jedinstveni registar obveznika neizravnih poreza podnosi se mjesno nadležnom regionalnom centru UNO na propisanom obrascu ZR1, sukladno članku 11. Pravilnika o registraciji i upisu u Jedinstveni registar obveznika neizravnih poreza.

Podsjećamo da je UNO sačinila Vodič za registraciju za neizravne poreze, s ciljem da Vam pomogne u rješavanju nedoumica na koje ćete nailaziti, odnosno koji objašnjava glavne karakteristike, pravila i procedure za registraciju u Jedinstveni registar obveznika neizravnih poreza.