Потписан Меморандум о размјени података између УНО и Царинске управе Хрватске

9.02.2022 | Новости

Данас је у Бањој Луци потписан Меморандум о сагласности између Управе за индиректно опорезивање и Царинске управе Републике Хрватске.

Меморандум су потписали директор Управе за индиректно опорезивање др Миро Џакула и директор Царинске управе Републике Хрватске Марио Демировић. Циљ потписаног Меморандума је да се на дневној основи размјењују информације између царинских служби двију земаља, и то укупне информације о иступу роба из једне земље и укупне информације о увозу робе у другу земљу. На бази ових података и размијењених информација ће се спречавати било какве злоупотребе везане за пренос роба преко границе, а уједно ће се спријечити и могућност корупције у царинским службама двију земаља.

На данашњем састанку посебно је договорено да царинске службе размјењују информације око пријаве уноса и износа готовог новца, а све у циљу спречавања прања новца.

Договорена је и даља размјена корисних информација између већ раније одређених контакт тачака у двије царинске службе, а које су значајне за сузбијање нелегалне трговине, посебно дувана и дуванских производа.

На данашњем састанку је договорено  да од 01. 03. 2022. године започне и превоз роба преко граничног прелаза Свилај који је отворен крајем прошле године.